KezdőlapHobby7 gyakori ok, amiért besárgulnak a paradicsom levelei

7 gyakori ok, amiért besárgulnak a paradicsom levelei

-

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon, Whatsappon és a Google Hírek-en!

A paradicsom a nyár egyik legkedveltebb zöldsége (bár sokak szerint inkább gyümölcs). A salátáink elengedhetetlen összetevője, és a szendvicsünk legzamatosabb kísérője tehát a leggyakrabban termesztett zöldségek egyike. Élénkpiros színük minden kertet vonzóvá tesz, és a növény különleges illata magában hordozza a nyár minden emlékét.

Bár nem nevezhető igényesnek, és az egyik legkönnyebben termeszthető zöldség, a paradicsom gondozásában mégis léphetnek fel problémák. Az egyik a levelek sárgulása – számos oka lehet annak, hogy a mélyzöld levelek hirtelen sárgulni kezdenek, de általában nincs miért aggódni.

Íme a 7 leggyakoribb magyarázat a sárga levelekre

1. Túl sok víz

A gyakori és bőséges öntözés egyszerűen „megfullasztja” a paradicsomtöveket, és beindulhat a gyökérrothadás, mely végzetes is lehet a növényeink számára (ennek egyik egyértelmű jele a paradicsom tövének a barnulása, illetve a tőnél sárguló levelek).

Tény, hogy a forró nyári napok bennünket is több folyadék bevitelére ösztönöznek, és ezzel a paradicsom is így van, de a hőség nem jelenti azt, hogy vederszámra kell locsolnunk a növényeinket, naponta akár többször is. A rendszeresség és a mértékletesség a kertben is aranyszabály.

2. Túl kevés víz

Ez is lehet a sárguló levelek okozója, de nem annyira súlyos hiba, mint a túlöntözés. Amikor kevéssel kell beérniük, a növények is rangsorolni kezdenek, hogy mibe kell energiát fektetniük. A levelek pedig azok a mellékes dolgok, melyeket a paradicsomnövény simán elenged a túlélése érdekében.

Kiszáradt földet sose locsoljunk meg bőven! Itt is fontos a rendszeresség és mértékletesség. Kevés vizet öntsünk rá, és várjuk meg, míg teljesen elissza, csak utána ismételjük. A sárga leveleket pedig vágjuk le a növényről.



3. Tömör, ledöngölt talaj

A paradicsom kedveli, ha a gyökérzónája körül lévő föld laza, és lehetővé teszi számára a levegő szabad áramlását. Ha ez nincs meg, a növény fuldokolni kezd, ami miatt besárgulhatnak a levelei. Ebben az esetben érdemes fellazítani a talajt a tövek körül úgy, hogy ne sértsd meg a növényt. A sárga leveleket pedig egyszerűen vágd le.

4. Vírusok, gombák, baktériumok

A betegségek is okozhatják a paradicsom leveleinek a sárgulását. A legjobb módja ennek kezelésére, ha figyelünk a fertőzés jeleire. A konkrét fertőzés függvényében pedig válasszuk ki a számunkra legkézenfekvőbb gyógymódot.

A gombák például a huzamosabb nedves időszakok után jelentkezhetnek, és kör alakú foltokat hagyhatnak a leveleken – ilyen esetben azonnal el kell távolítani a beteg leveleket. Egy másik tipp, hogy a paradicsomokat mindig alulról öntözzük, a leveleiket sosem, mert ezzel könnyen megbetegíthetjük őket. És levél sose érjen talajhoz. Azt, amelyik érinti a földet, el kell távolítani, mielőtt megbetegíti a teljes növényt.

5. Kártevők

Az előbbi kategóriához hasonlóak, különféle rovarok, például a levéltetvek is megtámadhatják a növényt, mely így reagál a helyzetre. Azonosítanod kell a kártevő fajtáját ahhoz, hogy kezelni tudd a problémát.

6. Tápanyaghiány

Ha nincs a talajban például elegendő nitrogén, a növény levelei bizony besárgulnak. De más ásványi anyagok hiánya (például a káliumé, magnéziumé, kéné, cinké) és a talaj pH-értékének a felborulása szintén okozhat elszíneződést a leveleken. Ebben az esetben, a komposzt vagy egy komplex műtrágya segíthet, mely ráadásul a talaj pH-ját is visszabillenti a kényelmes 6,5 tartományba.

7. Naphiány

A napenergia létfontosságú a fotoszintézishez, ezért ha a paradicsomok nem kapnak elég napfényt, nem jutnak annyi energiához, így a levelek megsárgulhatnak. Ha a palánták cserépben vannak, költöztesd őket naposabb helyre. Ha ez nem lehetséges, a következő szezonra érdemes megfontolnod a kert helyének megváltoztatását.

Végül, a sárga levelek a növekedés egyik szakaszának a jelzői is lehetnek – természetes, hogy az idősebb lombozat sárgulni kezd, majd elhervad. Továbbá, ha nemrég ültetted át a növényt, ez akár a stressz jele is lehet. Adj neki néhány napot, hogy kiheverje a költözést, mielőtt más válaszokat keresnél.

Használható-e az epsom só a paradicsomnövények sárga leveleinek kijavítására?

Sok kertész zeng ódákat az epsom só (más néven keserűsó) használatáról, és esküszik a hiányosságok általa való leküzdésére. Az epsom só kénből és magnéziumból készül (13-10%-ban), tehát biztosítaná a tápanyagokat, melyekre egyébként a paradicsomnak általában szüksége van. Mégis, a hatékonysága az amatőr kertekben vitatható.

A paradicsomnövények sárga levelei esetében az epsom só használata nem jelent azonnali megoldást a tápanyaghiányra, sőt, a növények még rosszabbul is nézhetnek ki a javulás előtt.

Ha kipróbálnád, 1 evőkanál keserűsót oldj fel 4 liter vízben – néhány hetente locsold meg vele a paradicsomok tövét, és várd az eredményt. De gigaméretű termésre azért ne számíts. A vegyületnek csakis akkor lenne csodaereje, ha a talaj valóban magnéziumhiányos. Egyébként ártani fog a növényeknek.

RSS Feed Beágyazás

Ezeket olvastad már?

    Legfrissebb

    Hirdetés

    Csemegézz

    Ez is érdekelhet