Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy kövesd legújabb Facebook oldalunkat!

Általában egyes szokásokat minden további nélkül jónak, helyesnek tartunk, míg másokról úgy gondoljuk károsak és veszélyesek. Azonban ha jobban megfontoljuk a dolgot, rájövünk, hogy ez nem ilyen egyszerű. Életminőségünket nagyrészt mindennapi tevékenységeink határozzák meg, amelyek pozitívnak és ártalmatlannak tekinthetők, de ha túlzásokba esünk, minden megváltozik.

Úgy döntöttünk, utánajárunk, milyen hasznos szokásaink válhatnak károssá és milyen körülmények között.

1. Annyit aludni, amennyi csak jólesik

Miért rossz ez a szokás: A túl sok alvás épp olyan káros a szervezetnek, mint a túl kevés. A túl sok alvás (több, mint napi 9 óra) depresszióhoz vezethet, ronthatja az agyműködést, növeli a cukorbetegség kockázatát, szívbetegségeket és hátfájást okozhat, növeli az Alzheimer-kór és a demencia kockázatát.

Így helyes: 7-8 óra alvás bőven elég ahhoz, hogy a szervezet „újraindulhasson”. Kelj fel minden nap ugyan abban az órában, még hétvégén is, így könnyebben kialakul majd a megfelelő ritmusod.

2. Túl sok vizet inni

Miért rossz ez a szokás: A vízmérgezés nagyon súlyos egészségügyi problémákat okozhat: veseelégtelenséget, tüdő- vagy agyi ödémát. Az egészséges vesék legfeljebb 1 liter vizet tudnak feldolgozni óránként. Ezért ha rövid időn belül több liter vizet megiszol, az akár életveszélyes is lehet.

Így helyes: A dolog egy kicsit bonyolult, mivel ha túl kevés vagy túl sok vizet iszol az egyaránt veszélyes. Szerencsére vannak optimális javaslatok, amelyek a testsúlyodtól függenek. Ne feledd, az ajánlott folyadékmennyiség nem pusztán vízre vonatkozik, hanem például teára, kávéra, gyümölcslevekre és levesekre is.

3. Minden étkezés után fogat mosni

Miért rossz ez a szokás: Étkezés után megnő a szájüreg savassága, ezért a fogmosás demineralizálhatja a fogakat, és sértheti a fogzománcot. Ha reggeli után mosol fogat, azzal elősegíted, hogy a savas közeg elérje a dentinréteget, amelyet ez károsíthat.

Így helyes: Napjában kétszer moss fogat, reggel és este. Egy fogmosásnak körülbelül 2-3 percet kell tartania. Étkezés után várj minimum 30 percet, mielőtt fogat mosnál, így nem okozol kárt a fogaidnak.

4. Visszatartani a tüsszentést, és elfedni a szánkat a kezünkkel, amikor tüsszentünk

Miért rossz ez a szokás: Minden tüsszentéskor a légáram nagy nyomás alatt, 120 m/s sebességgel távozik a szervezetünkből. Az orvosok szerint nem jó ötlet eltakarni a szájat illetve az orrot tüsszentéskor, mivel ez károsíthatja a garat és a légcső lágy szöveteit.
Ugyanakkor ez a legegyszerűbb módja annak is, hogy megfertőzzük a környezetünket. Ha nem takarod el a szádat, a nyálcseppek 2-3 méter távolságra is elterjedhetnek ugyan, de ha a szád elé teszed a kezedet tüsszentéskor, az összes baktérium a tenyereden marad, és onnan átterjed mindenre, amihez hozzáérsz: ajtókilincsekre, korlátokra, a lift gombjaira és így tovább.

Így helyes: Az etikett szabályainak értelmében udvariatlanság úgy tüsszenteni, hogy nem takarod el a szádat, ezért használj egy zsebkendőt vagy papírszalvétát. Ha éppen nincs nálad zsebkendő vagy szalvéta, használhatod a ruhád ujját is erre a célra.

5. Minden ígéretet teljesíteni

Miért rossz ez a szokás: Ha állod a szavadat az természetesen helyes dolog. De nem minden történik úgy, ahogy azt feltételezzük: néha a körülmények megváltoznak, és úgy alakul, hogy lehetetlenség vagy nagyon nehéz teljesítenünk azt, amit megígértünk. Azonban az a személy, aki felelősnek érzi magát, és tart egy esetleges konfliktustól, hajlamos rá, hogy még ilyen esetben se szegje meg a szavát, akkor sem, ha ez számára hátrányt jelent.

Így helyes: Ha úgy látod, hogy képtelen vagy teljesíteni az ígéretedet, nincs értelme megjátszani a hőst, senki nem fogja értékelni, ha áldozatot csinálsz magadból.

6. Mindenre igent mondani

Miért rossz ez a szokás: Azt szoktuk gondolni, hogy ha mindenre igent mondunk, azt jelenti, hogy nyitottak vagyunk a világra, nem szalasztjuk el a lehetőségeket, és hálásan fogadjuk el a sors ajándékait. Azonban ez a nézet meglehetősen egyoldalú, és gyakran éppen ellenkezhet az érdekeiddel.

Így helyes: Csak azt tedd meg, amit szeretnél, és ne fogadj el olyasmit, amit nem szeretnél. Állapítsd meg, mi az, ami fontos a számodra, és állíts fel prioritásokat.

7. Ha megpróbálsz mindig hasznos dolgokkal foglalkozni

Miért rossz ez a szokás: Ha mindig valami hasznossal próbáljuk meg tölteni az időt, megfeledkezhetünk róla, hogy van különbség lustaság és szükséges pihenés között.

Így helyes: Megvan az ideje annak, hogy fontos problémákkal foglalkozzunk, amikor hatékonynak kell lennünk, de megvan az ideje a pihenésnek is, ami éppen olyan fontos, mint a munkával töltött idő.

8. Túlságosan takarékos életvitelt folytatni

Miért rossz ez a szokás: Az, ha soha nem vásárolod meg magadnak azt, amire vágysz, éppen olyan rossz, mintha fölöslegesen szórnád a pénzt. Gyakran, amikor az emberek úgy döntenek, hogy takarékosabban próbálnak élni, radikális változtatásokat hoznak az életvitelükben, megtagadják maguktól a szükséges pihenést és az apró örömöket. Ez káros lehet az általános hangulatodra, bosszankodással járhat, és mindezek a költségek és számítgatások kimerítenek.

Így helyes: Készülj fel a havi költségvetésedben az előre nem látható kiadásokra is, és fordíts megfelelő összegeket szórakozásra. Nem kell mindennek fontosnak vagy hasznosnak lennie.

9. Ha minden múltbeli lépést kielemzünk

Miért rossz ez a szokás: Elemezheted az elvégzett munka minőségét, a meghozott döntések helyességét, a közelmúltban elkövetett hibáidat. De néha egyszerűen csak tovább kell lépned. Az állandó visszatekintés megakadályoz abban, hogy élvezzük a jelen pillanatot. Ha a múltban élsz, és minden egyes mozzanatot a végtelenségig elemzel, nem tudsz a jelenben élni, és felkészülni a jövőre.

Így helyes: Élj a jelenben – ezek nem pusztán szavak, hanem gondolkodásmód is.

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!