KezdőlapHobbyA 21 éves férfi roncstelepi hulladékból épített működőképes sportautót

A 21 éves férfi roncstelepi hulladékból épített működőképes sportautót

-

Még több érdekes történetért iratkozz fel a Twice.hu hírlevelére!

Egy ghánai férfinak sikerült teljesen működőképes sportautót építenie kizárólag roncstelepi hulladékok felhasználásával.

A 21 éves Kelvin Odartei Cruikshank mindig is arról álmodott, hogy versenyautó pilóta lesz. Az autó építési projektjét 2017-ben kezdte el formális képzés és megfelelő források nélkül, ehelyett ócskavasakat gyűjtött, amelyeket aztán eladott, hogy pénzt szerezzen.

A garázshoz, pénzhez vagy szerszámokhoz való hozzáférés hiánya nem akadályozta meg őt abban, hogy megvalósítsa az álmát, és saját sportautót épített magának.

Fotó: Kelvin Odartei Cruikshank

Az egyedi tervezésű autó kialakításában a delfinek testfelépítését vette alapul, így az élénk kék színű jármű áramvonalas formát kapott, sőt, a tetején még egy a delfinekéhez hasonló „hátúszó” is van. Ezenkívül a motorháztető elején található szellőzőnyílás (ami a delfinek fúvónyílására hasonlít) lehetővé teszi a levegő hűtését a motorban.

Maga a motor egy motorkerékpáré, és Cruikshank keményen megdolgozott azért, hogy összegyűjtse hozzá a szükséges pénzt. A Kelsus P1 nevű autóban LED lámpák vannak, beépített Bluetooth a zenehallgatáshoz és nyomógombos motorindítóval is rendelkezik – írja a The Epoch Times.

Bár a férfinak jelenleg nincs gépészmérnöki diplomája, rendkívül jó mechanikai érzékkel rendelkezik, és saját kutatásai alapján építette meg a prototípust. A Ghána fővárosában, Accrában élő fiatal vállalkozó mások figyelmét is felkeltette, és egy helyi kárpitos, villanyszerelő és autófestő szakember is segített neki. Cruikshank 5 évvel ezelőtt kezdett neki a projekt megvalósításának, és nagyon elégedett a végeredménnyel.

„Mindig is érdekelt a gépek építése. Játékautó modellek építésével kezdtem, és részt vettem néhány helyi versenyen. Mindig izgatott leszek, amikor meglátok egy sportautót, ezért kezdtem el megépíteni a saját prototípusomat” – magyarázta a férfi.

Fotó: Kelvin Odartei Cruikshank

Apránként, különböző részmunkaidős munkák vállalásával Cruikshank elég pénzt keresett ahhoz, hogy használt autóalkatrészeket vásároljon. Különböző helyeken kutatott a legjobb ajánlatok után, miközben eladásra szánt alkatrészeket keresett. De nemcsak a korlátozott anyagi források nehezítették meg a dolgát, hanem az is, hogy nem volt megfelelő munkaterülete.

„Minden sarkon vagy kis helyen, amit csak találtam, meg kellett próbálnom dolgozni, hogy megépítsem az autómat” – mondta.

Lassú és kihívásokkal teli folyamat volt, de az autó, amit megálmodott, idővel elkezdett formát ölteni. „Ez még csak egy prototípus” – hangsúlyozta Cruikshank, akinek most az a célja, hogy összeállít egy csapatot, és a nemzetközi gyártáshoz szükséges előírásokat is teljesíti.

Fotó: Kelvin Odartei Cruikshank

A férfi kiállításokon is részt vett saját tervezésű autójával, és már nemzetközi figyelmet is kapott, több ösztöndíj ajánlattal. Amellett, hogy szeretné továbbfejleszteni az autót, Cruikshank a mérnöki diplomát is meg akarja szerezni.

„A barátaim és a családom mind boldogok és büszkék voltak, amikor látták, hogy a kemény munkám és az elkötelezettségem eredménye ez a prototípus. Az elismerés és a megbecsülés, amit a médiától kaptam, valamint a világ minden tájáról érkező emberek támogatása nagyon meglepett” – mondta a férfi.

Fotó: Kelvin Odartei Cruikshank

Természetesen a kritikától sem menekülhetett meg teljesen, de nem sokat törődött a negatív véleményekkel. „A szkepticizmus az élet minden területén gyakori, és mivel én egy fejlődő országból származom, voltak kritikusaim. De ahelyett, hogy hallgattam volna a véleményükre, inkább pozitív dolgokra irányítottam a gondolataimat” – magyarázta, hozzátéve, hogy a legfontosabb dolog, amit megtanult, a csapatmunka fontossága:

„Ahhoz, hogy bármi sikereset építs, egy csapatra van szükséged. Útközben segítséget és támogatást kaptam kulcsfontosságú emberektől, akik megértették a víziómat, és valamilyen módon hozzájárultak a megvalósításához. Mindig lesznek akadályok, ha megpróbálod követni a szenvedélyeidet. Légy türelmes és kitartó, és a dolgok idővel megoldódnak. Én hittel, akaraterővel, elszántsággal és kemény munkával jutottam el a célhoz” – mondta.

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy iratkozz fel a hírlevelünkre!


Legfrissebb

Hirdetés

Csemegézz

Ez is érdekelhet