KezdőlapHobbyA fák törzsének meszelése tavasszal: a kertész elmondja miért olyan fontos, és...

A fák törzsének meszelése tavasszal: a kertész elmondja miért olyan fontos, és mire kell odafigyelni

-

Még több érdekes történetért iratkozz fel a Twice.hu hírlevelére!

A kertben végzett tavaszi munkák a kert védelmét szolgálják, és ez magában foglalja a metszést, a permetezést, a tápszerezést, az öntözést és a gyümölcsfák esetében a fák törzsének bemeszelését is.

A meszelés védi a gyümölcsfákat a hőingadozás és a napégés jelentette veszélytől. A napsütéses téli napokon felmelegíti a fák törzsét, amitől kitágul a kéreg, majd az éjszakai hidegben lehűl, és összehúzódik. Ettől a kéreg megrepedezik, és a repedéseken bejuthatnak a kórokozók, gombák és egyéb kártevők, amik növényi nedvekkel táplálkoznak. A fehér mész azonban visszaveri a napsugarakat, és ezáltal csökkenti a hőtágulás mértékét.

A másik ok, amiért érdemes bemeszelni a gyümölcsfák törzsét, a rügyezés, virágzás késleltetése. A korai melegek miatt felmelegedő fatörzs ugyanis beindítja a növény nedvkeringését, de a kora tavasszal még visszatérő fagyok veszélyeztetik a túl korán megjelenő virágokat, és ezáltal a későbbi termést. A meszelés azonban késlelteti a virágzást, mert lassabban melegszik fel a fák törzse.

A fák törzsének meszelése fontos feladat, amit a kertészek általában évente többször is (kétszer vagy háromszor) elvégeznek. Az őszi meszelést tartják a legfontosabbnak, amelyet a levelek lehullása után és a tartós hidegek beállta előtt szoktak elvégezni, vagyis október-november körül.

A meszelést tavasszal, a rügyek megjelenése előtt is meg szokták ismételni. Néha nyári meszelést is végeznek, de sokkal ritkábban – a kártevők (tojásrakás, lárvák megjelenése) és betegségek (micélium növekedése a kéregrepedésekben, a téli spórák behatolása) elleni védekezésként.

A tavaszi meszelés ideális időpontja február-március körül van, de még április első felében sem késő elvégezni.

A gyümölcsfák előkészítése a meszeléshez

Rendkívül fontos, hogy megtegyük a szükséges előkészületeket, különben a meszelés nemcsak fölösleges, de akár káros is lehet. Az is fontos, hogy mind az előkészületeket, mind magát a meszelést száraz időben végezzük.

Először is tisztítsuk meg a talajt a lombkorona körül, majd takarjuk le azt védőfóliával, hogy a beteg kéreg, a moha, a zuzmók és a kártevők ne kerüljenek a talajba. Fából (vagy műanyagból) készült kaparóval tisztítsuk le a törzsről a beteg kérget, mohát és zuzmót; ne dolgozzunk fémszerszámmal (a fűrész kivételével), hogy ne okozzunk sérüléseket a fában.

Gondosan vizsgáljuk meg a törzset, mindenütt javítsuk ki az üregeket és repedéseket, és szükség szerint metsszük meg a koronát. Az összegyűlt hulladékot égessük el a kerttől távol.

A törzsek és ágak tisztítása után fertőtlenítsük a megtisztított felületeket. Ezt a munkát mindenképpen csak száraz időben végezzük. Ha a kezelés után esik az eső, ismételjük meg azt.

A fák fertőtlenítése

A fákat réz illetve vas-szulfát 3-5%os oldatával fertőtleníthetjük. Ehhez 3-500 gramm szulfátot oldjunk fel 10 liter vízben. A hatóanyagot először keverjük egy kisebb mennyiségű meleg vízbe, amit aztán adjunk a kívánt mennyiségű vízhez.

Az oldatot permetezzük a fák törzsére és vastagabb ágaira, vagy, amennyiben a fa alvó állapotban van, akár a teljes koronára. Ha a fa rügyei már kibomlóban vannak, a koronára használjunk gyengébb, 2%-os oldatot.

Ezt a kezelést maximum 4-5 évente végezzük, különben a permetlé megmérgezheti a talajt. Réz-szulfát helyett használhatunk nitrofent vagy 3%-os bordói levet is. Egyes kertészek dízelolajat használnak fertőtlenítésre. Ehhez 9 rész dízelt 10 rész vízzel és 0,5-1 rész szappannal kevernek el. A keveréket permetezővel vigyük fel a törzsre, a kezelés után 2-3 nappal lehet meszelni. A petróleumot soha ne használjuk hígítatlan formában.

Jó házi fertőtlenítő szer lehet a fahamu is. 2-3 kg hamut tegyünk 5 liter vízbe és forraljuk fel, majd hagyjuk kihűlni. A hideg oldatot szűrjük le, adjunk hozzá 50 gramm mosószappant, hogy jobban tapadjon a fakéregre, majd adjunk hozzá annyi vizet, hogy 10 liter oldatot kapjunk, és vigyük fel a fák törzsére. Várjunk 1-3 napot, hogy beivódjon a kéregbe, mielőtt elkezdenénk a meszelést.

A fák meszelése

A kezdő kertészek gyakran felteszik a kérdést, hogy mikor kell elkezdeni a fiatal fák meszelését? A fiatal csemeték kérge nagyon törékeny és vékony, és az erősen koncentrált fertőtlenítőszerek és a mész kárt tehetnek a kéregben, megrepesztve azt, akárcsak az erős napsugarak. Ezért a fiatal fák esetében kevésbé koncentrált oldatokat kell használni, kétszer annyi vízzel hígítva.

A meszeléshez használt oldat előállítása

A meszeléshez használt oldatnak 3 összetevője van:

1. Fehér festék (mész, kréta vagy diszperziós festék)
2. Rovar- gombairtó vagy hasonló, a fertőzéseket elpusztító szer
3. Valamilyen kötőanyag, hogy a hatóanyag tartósan megtapadjon a törzsön, de lehetővé tegye a légzést. Erre használhatunk ragasztót, háztartási szappant, vagy külön erre a célra készített bolti szereket.

Milyen meszes oldatokat használhatunk

A meszet beszerezhetjük oltott mész formájában is, de a frissen oltott mész hatékonyabb a kártevők eltávolításában.

Ajánlott meszelő oldat receptek (az összetevőket 10 liter vízben oldjuk fel):

1. 2,5 kg oltott mész, 2-300 g réz-szulfát, 50 g mosószappan.
2. 1,5-2 kg friss mész, 1kg agyag, 1kg szarvasmarhatrágya, 50 g mosószappan.
3. 1,5-2 kg friss mész, 1kg agyag, 1kg szarvasmarhatrágya, 50 g mosószappan, 200-250 g réz vagy vas-szulfát.
Egyes kertészek különböző rovar vagy gombaölő szereket adnak az oldathoz a fák előzetes fertőtlenítése helyett.

A gyümölcsfák meszelésének szabályai

1. A törzsön és a főbb ágakon legfeljebb 2 mm vastagságú mészrétegnek kell lennie. Rendszerint 2 réteget alkalmaznak. A második réteget az első megszáradása után kell felvinni.

2. A mésznek egyenletesnek és tejföl állagúnak kell lennie, hogy ne folyjon le a törzsről.

3. Széles, puha ecsettel meszeljünk felülről lefelé haladva, hogy ne hagyjunk ki repedéseket vagy karcolásokat a kéregben.

4. Idősebb fák esetében a teljes törzs 1/3-ának meszelése elegendő. De a korábban megtisztított, zuzmóval vagy mohával borított ágakat is le kell meszelni. A fiatal csemeték esetében a törzs nagyobb részét is le lehet meszelni, de vannak kertészek, akik szerint ebben az esetben is elegendő az 1/3 magasságig történő meszelés.

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy iratkozz fel a hírlevelünkre!


Legfrissebb

Hirdetés

Csemegézz

Ez is érdekelhet