Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy kövesd legújabb Facebook oldalunkat!

Mi okozhatja a kedvenc cicánk vagy kutyánk rossz leheletét?

Lehet, hogy kedvencünk ínyproblémákkal vagy fogproblémákkal küzd, de ez akár komolyabb, kivizsgálást igénylő bajt is jelenthet. A nehéz légzés, kellemetlen szaggal társulva, mindig a súlyosabb egészségügyi problémák tünete.

Még akkor is, ha cicánk vagy kutyánk időről időre kap halat vagy nyers húst, a leheletük kellemetlen szaga nem maradhat fenn egy-két napnál tovább. Ha a rossz lehelet egymás után több napig fennáll, sőt súlyosbodik, akkor ajánlott az állatorvoshoz fordulni és konzultációt kérni kedvencünk számára.

A rossz lehelet gyakori okai

Az első dolog, amit tehetünk, ha észrevesszük, hogy kedvencünk lehelete kellemetlen, az az, hogy ellenőrizzük a fogait és az ínyét. A szuvasodás, a gennyes foltok vagy a gyulladás szabad szemmel látható, ha a háziállat engedi, hogy megnézzük. Ha attól tartunk, hogy megharap, akkor forduljunk állatorvoshoz.

A rossz lehelet általában az íny fertőzéseknek vagy a fogkőnek köszönhető. Ezekre leginkább hajlamosak, a kis termetű kutyák vagy az idősebb állatok. Ha nem észlelünk semmilyen változást az ínyen, a halitózis tüdő- és légzési problémákra vagy gyomorproblémákra is utalhat. Az állatorvos az okot a szükséges vizsgálatok elvégzése után képes feltárni a legjobban.

Ne használjunk emberi gyógyításra alkalmas gyógyszereket, és az állatot ne kezeljük magunk, az interneten található gyógymódokkal.

Ha kedvencünk lehelete a lebomlott gyümölcs, például az alma édes illatához hasonlít, akkor ez akár cukorbetegségre is utalhat, különösen, ha túlzott szomjúsággal és gyakori vizeléssel jár. Ha a lehelet vizeletszagú, veseproblémákra gyanakodhatunk. Ha a szem besárgul és ez hányással társul, ezek májbetegségre utaló nyomok is lehetnek.

MEGELŐZŐ INTÉZKEDÉSEK

Legtöbben tévesen, normálisnak tartjuk a kutya vagy macska rossz leheletét, különösen, ha az állat már idős. De ha a háziállatunk egészséges és fajtájának, illetve súlyának megfelelően táplálkozik, akkor a kellemetlen lehelet nem fordulhat elő. Ennek érdekében használjunk speciális fogkrémet vagy szódabikarbónával mossuk meg az állat fogait.

Minél fiatalabban megtanulja elfogadni a fogmosást, annál könnyebb lesz számára. Vásároljunk kifejezetten a fogkő megelőzésére és az íny masszírozására tervezett játékokat. Készítsünk teát orbáncfűből és kamillából, szükség esetén édesítsük kis mézzel, ha a rossz lehelet oka az esetleges emésztési probléma lenne.

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!