KezdőlapHobbyA kutyaszakértő figyelmeztet: ez az 5 kutyafajta a legharciasabb, de betiltásukkal nem...

A kutyaszakértő figyelmeztet: ez az 5 kutyafajta a legharciasabb, de betiltásukkal nem oldódna meg a kutyatámadások problémája!

-

Még több érdekes történetért iratkozz fel a Twice.hu hírlevelére!

Az Egyesült Királyság vezető „kutyaharapás szakértője” most elárulta, hogy a manapság egyre népszerűbb Amerikai Bulldog kutyafajta miért támad olyan gyakran.

A szigetország belügyminisztere, Suella Braverman, egy beadványban fogalmazta meg az úgynevezett „ördögkutyák” betiltására vonatkozó javaslatát, miután egy tomboló Amerikai Bulldog nemrég egy 11 éves kislányt marcangolt szét Birminghamben.

A 11 éves Ana Paun a történtek hatása alatt mesélte el, hogy a semmiből hogyan támadt rá az állat, miközben ő a sarki bolt felé tartott némi édességért.

A megrázó történet kapcsán James McNally kutyaszakértő is kifejtette a véleményét, mondván, hogy Nagy-Britanniában a veszélyes kutyákkal kapcsolatos problémák gyökere sokkal mélyebben keresendőek.

A szakértő vállalata jelenleg közel 400 kutyaharapással kapcsolatos ügyön dolgozik, de ezek közül egyikért sem az Amerikai Bulldog kutyafajta tehető felelőssé, így nem látja indokoltnak azt, hogy a probléma miatt csupán egyetlen kutyafajtát szankcionáljanak.

Egy statisztika alapján azonban a 2022 óta megtörtént kutyatámadások 73%-ért az Amerikai Bulldogok a felelősek, ez az arány azonban a szigetország teljes kutyapopulációjának csupán elenyésző százalékát teszi ki.

McNally állításai szerint, ügyfeleit többségében olyan kutyafajták támadták meg, amelyek még csak nem is számítanak illegális fajtának, ilyen például az Akita, az Alaszkai Malamut, Jack Russel Terrier, Angol Agár és a Border Collie fajták.

A szakértő figyelmeztet, hogy „az utolsó dolog, amire szükségünk lenne” az az, hogy még több kutyafajta kerüljön Suella Braverman belügyminiszter tiltólistájára.

„Az Amerikai Bulldog tiltólistára kerülése nem fogja megoldani a kutyatámadások problémáját” – utasítja el Braverman álláspontját a szakértő.

„Ha be is tiltják őket, nem fognak csak úgy egyik napról a másikra eltűnni, ráadásul ez a megoldás csak egy újabb kutyafaj kitenyésztését idézné elő, amellyel megkerülhető a tilalom”.

McNally véleménye szerint, az erőszakos kutyák birtoklása általában valamilyen bűnözői tevékenységhez, prostitúcióhoz, drogkereskedelemhez köthető, mivel ezek az állatok remek „védelmet” nyújthatnak egyes szituációkban.

„A problémát az is tovább súlyosbítja, hogy olyan nagy számban tenyésztik már ezeket az állatokat, hogy sokszor jóval a piaci ár alatt hozzájuk juthatnak még az átlagemberek is. Így aztán ezek az ebek bekerülnek a családos, kisgyermekes környezetbe és csak idők kérdése, hogy mikor történik egy újabb szörnyű tragédia” – mondta.

Továbbá azt is közölte, hogy a veszélyes kutyákról szóló törvényt – amely tiltja bizonyos típusú vadászkutyák tenyésztését és értékesítését – a lakosság védelme érdekében „ki kell dobni” és át kell írni.

„A biztonságosabb kutyatenyésztéshez és kutyatartáshoz megfelelően ellenőrzött jogszabályok szükségesek” – javasolta McNally.

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy iratkozz fel a hírlevelünkre!


Legfrissebb

Hirdetés

Csemegézz

Ez is érdekelhet