Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy kövesd legújabb Facebook oldalunkat!

A megfelelő karbantartás nélkül a lábbelik önmagukban sokkal kevésbé ellenállóak az őket károsító tényezőkkel szemben. Speciális gondozásra van szükségük, bármilyen drágák és márkásak is. Kedvenc balerinünk, cipőnk vagy csizmánk élettartama nagyban függ attól, hogy mennyi gondozást és tisztántartást kap.

Cipőnk belsejét időnként érdemes speciális, gomba elleni szerekkel tisztítani, amelyeket minden gyógyszertárban és a legtöbb szupermarketben megvásárolhatunk. Ezen felül cipőnket ne húzzuk fel két nap egymást követőleg. Időt kell hagyni, hogy rendesen kiszáradjanak, mert a cipő falába ivódott nedvességtől az alakja deformálódhat, kinyúlhat.

Vásároljunk mindig lábunkhoz tökéletesen illeszkedő cipőt. Ha kicsi, akkor a lábujjainkat nem tudjuk teljesen kinyújtani, és a feszítés miatt a cipő rongálódhat, emellett pedig kényelmetlen is. Ha túl nagy a cipő, sarkunk folyton ki-be csúszkál és rongálja a cipő sarkát.

Az új cipőinket érdemes vízálló, vízlepergető szerrel kezelni, hogy élettartamát az első pillanattól kezdve növelhessük. A bőrből készült lábbeliknek folyamatos hidratálási kezelésre van szükségük. Ezt a műveletet érdemes hetente egyszer elvégezni, de nem szabad túlzásba vinni, mert a bőr elgyengülhet, és megint csak ott tartunk, hogy könnyen rongálódik.

A bőrcipők tisztítását ne bízzuk tisztító szerre! Bőven elég, ha egy puha és enyhén nedves ronggyal tisztára töröljük őket. A speciális, tisztító készítmények gyakran olyan anyagokat tartalmaznak, amik a cipőnk falába ivódva káros mellékhatással bírnak bőrünkre.

A nem bőrből készült lábbeliket szintúgy töröljük egy puha, nedves ronggyal tisztára, majd kezeljük vízálló készítménnyel.

A lábbeliket tartsuk egy tiszta és száraz helyen, hogy még véletlenül se találkozzunk a penésszel. A penészt ugyan könnyű eltávolítani, de a hátra maradó szag borzasztó, és egy nagyon alapos mosást igényel, ami viszont nagyban roncsolja a cipő anyagát. Annak érdekében pedig, hogy megőrizzük eredeti alakját, gyúrjunk papírból galacsint, és tömjük ki a cipőnk orrát. Így, ha véletlenül terhelés nehezedik rá, nem törik meg, nem horpad be.

Bévé


Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!