KezdőlapÉletmódA legmenőbb retro lemezek – újra divat a bakelit

A legmenőbb retro lemezek – újra divat a bakelit

-

Még több érdekes történetért iratkozz fel a Twice.hu hírlevelére!

Nemrég olyasmi történt, ami eddig soha: 2020-ban a bakelit lemezek értékesítése először haladta meg a CD-két. Egyre divatosabb bakelitlemezeket hallgatni és gyűjteni. Miközben továbbra is hasítanak a zenei streaming szolgáltatások, változtak a zenehallgatási szokásaink. Nem csak séta, futás, vásárlás, utazás közben szeretnénk zenét hallgatni. Sokan vágyunk arra, hogy kényelmesen, otthon hallgassunk végig egy albumot az elejétől a végéig. Ezt nyújtja nagyon jó minőségben a ma reneszánszát élő bakelit, vagyis vinyl lemez.

A vinyl varázsa

Az első rögzített hang Thomas Edisoné volt: 1877-ben egy fonográfon vették fel ahogyan a „Mary Had a Little Lamb” című dalt énekelte. A mikrobarázdás hanglemezt a Columbia Records mutatta be 1948-ban, az első sztereó lemezek 1958-ban jelentek meg. Az következő évtizedekben fejlesztették, szabványosították a lemezeket.

Van valami romantikus és személyes a bakelit lemezekben, ahogyan a kezünkbe fogjuk a borítót, kivesszük a lemezt, felnyitjuk a lemezjátszó tetejét, óvatosan a korongra tesszük az albumot, bekapcsoljuk a készüléket, a tűt a lemezre engedjük, és meghalljuk az első hangokat. Ez az, amit a digitális technika nem tud pótolni.

Bár régebben egy igazán profi lemezjátszó a hozzá való hangszórókkal luxuscikknek számított, a mai modern darabok elérhetők az átlagfogyasztó számára is. Felmérések szerint a 18-29 éves korosztály több mint hatvan százalékának van lemezjátszója, és sokan tervezik, hogy vásárolnak egyet.

A legmenőbb retro lemezek

Régen a kedvenc zenéiket sokan kazettán vagy vinylen szerezték be, de a DC mindkettőt kiszorította az 1990-es években. A hetvenes-nyolcvanas évek előadóinak lemezei közül van, ami ma már nem kapható, de szerencsére a Vaterán pár kattintással beszerezhetjük őket.

Rengetegen buliztak annak idején a Hungária zenéire, igazi tánczene volt fülbemászó dallamokkal és könnyen megjegyezhető szövegekkel. Az 1989-es Hungária Aranyalbumon olyan slágereket hallhatunk, mint a Hotel Mentol, a Limbó hintó, a Casino twist vagy a Ciao, Marina.

Egy jó házibuli elképzelhetetlen volt Edda és Piramis nélkül. Előbbinek az első néhány albuma volt a legnépszerűbb, amelyekről az Elhagyom a várost, a Kölyköd voltam, a Hűtlen és A kör az, amit szinte mindenki együtt énekel hangosan a lemezzel. A Piramistól az Ajándék, a Szállj fel magasra és a „Ha volna két életem” az, ami nem hiányozhat a repertoárból.

Remek fogásnak számít, ha hozzájutunk egy-egy eredeti LGT-hez, például a Bummm! című albumhoz vagy a Loksihoz. Megunhatatlan a Bikini, például az 1987-es, Mondd el című lemezük, és Demjén Ferenctől az Elveszett gyémántok.

Ha zenei előadások, rockoperák lemezeit keresed, kihagyhatatlan az István a király és A padlás.

A magyar énekesnők közül Koncz Zsuzsa, Katona Klári, Szűcs Judit és Kovács Kati bakelit lemezeit keresik sokan, de van, aki a populárisabb előadókra hajt, mint amilyen Zoltán Erika volt.

A tánczene rajongói is találnak csemegéket: a fesztiválokon elképesztően nagy sikert besöprő, fergeteges hangulatú koncerteket adó Korda György és Balázs Klári az egyik legnépszerűbb a kategóriájában. Egy kis romantika és Forró éjszakák című lemezük hamisítatlanul visszahozza a nyolcvanas évek hangulatát.

Az ínyencek olyan darabokra is vadászhatnak, mint a bársonyos hangú Gergely Róbert albumai, Görbe Nóra Linda – Zöld öv című lemeze vagy a nyolcvanas évek magyar filmjeinek – Szerelem első vérig, Moziklip – zenéje bakeliten.

Miért nő az igény a bakelitlemezek iránt?

Az egyik oka az, hogy az emberek szeretik azt, ami kézzel fogható, és egy vinyl nagyobb értéket képvisel a szemükben, mint a felhőbe mentett digitális tartalom. Jó érzés a polcon tudni a kedvenc lemezeinket.

Még nagyobb az eszmei és valóságos értéke egy-egy limitált kiadású vagy nehezen beszerezhető régi bakelit lemeznek.

A lemezgyűjtési szenvedély nem tekinthető csupán nosztalgiának. Világszerte zenerajongók millióinak nem a visszafejlődést, hanem a haladást jelenti.

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy iratkozz fel a hírlevelünkre!


Legfrissebb

Ez is érdekelhet