Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy kövesd legújabb Facebook oldalunkat!

Egy környezetbarát fűtési megoldás, amelyet egyszerű elkészíteni!

A téli hónapokban mindenkinek jól esne, ha kevesebb pénzből is kijönne a lakás melegen tartása. Erre is van megoldás, mégpedig a biokomposzt természetes meleg termelése révén jelentősen le lehet faragni a fűtési költségekből.

A biokomposzt fűtést egy francia feltalálónak köszönhetjük, Jean Pain ugyanis egy olyan alternatív fűtési módszert eszelt ki, amit minimális befektetéssel bárki elkészíthet.

Egy jól felépített komposztfűtési rendszerben akár 65 Celsius fokos hő is keletkezik. A szerkezet elkészítéséhez szükség van 5 méter széles és 2,5 méter magas acélrács szerkezetre, ebbe kerül a komposzt, de még mielőtt ez belekerülne, le kell fektetni a csőrendszert, amelyben a víz fog keringeni és felmelegedni.

Ez a módszer akár egy 1500 négyzetméteres lakófelületű helyiséget is képes meleg vízzel ellátni, ezért Franciaországban a farmok fűtésére gyakran alkalmazzák, amely 12-16 hónapig remekül működik, utána pedig érdemes a komposztot kicserélni.

A komposzt akkor működik a legjobban, ha nyers, apróra, de nem túl apróra felvágott fa nyesedékek és levelek keverednek össze. Az alábbi videóban be is mutatják, hogy miként kell elkészíteni Jean Pain biokomposzt által működtetett fűtésrendszerét.


Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!