KezdőlapHobbyA szakértő szerint így menteheted meg a régi virágföldet, hogy újra felhasználhasd...

A szakértő szerint így menteheted meg a régi virágföldet, hogy újra felhasználhasd azt!

-

Még több érdekes történetért iratkozz fel a Twice.hu hírlevelére!

Ha van valami, ami minden tavasszal problémát jelent a kertészeknek, az az, hogy új virágföldet kell vásárolniuk a függőkosarakhoz, konténerekhez és cserepes növényekhez. A jó hír azonban az, hogy ennek nem kell feltétlenül így lennie, hiszen az elhasznált virágföldet újra fel lehet használni, ha feltöltjük azt tápanyagokkal.

Hogy lehet megmenteni és újra felhasználni a virágföldet a függőkosarakból, konténerekből és cserepekből?

A szezon végére a konténeres növények földje általában száraz, kérges és morzsalékos. Ráadásul a növények gyökerei is teljesen átszövik azt, különösen akkor, ha a növények kinőtték az ültető edényüket.

Az is igaz, hogy ekkorra a talaj tápanyagainak nagy része már régen elfogyott. De a régi virágföld még mindig sok értéket hordoz magában, és egy kis munkával új életre lehet kelteni.

A régi virágföld könnyű, és sok szerves anyagot tartalmaz, ráadásul az előzőleg ültetett növények gyökerei és egyéb részei – például az elhalt levelek – is sok tápanyagot tartalmaznak, amit mind visszaadnak a talajnak, ha lebomlanak, és tulajdonképpen ebben rejlik a trükk.

Ahhoz, hogy az egyszer már felhasznált virágföldbe újra növényeket ültethessünk, újra termékennyé kell tennünk azt. Ennek pedig van néhány egyszerű módja.

Hozz létre egy komposztkupacot virágföldből

Az egyik legegyszerűbb és legjobb módszer a régi virágföld megmentésére, feltöltésére és újrafelhasználására az, ha komposztkupacot hozunk létre belőle. Ez lehetővé teszi, hogy késő ősszel, a tél folyamán és kora tavasszal egyszerű, de gyorsan lebomló anyagokat adjunk hozzá. Ezek az anyagok aztán feltöltik a régi földet, így a tavaszi ültetéskor már újra tele lesz tápanyagokkal.

A kert egyik sarkában, egy régi talicskában, egy hordóban vagy akár egy ládában is létrehozhatod a komposzthalmot. A lényeg az, hogy olyan helyet válassz, ahol elfér az összes régi föld, valamint azok a további anyagok, amiket hozzáadsz a komposztáláshoz.

Kezd azzal, hogy az összes régi virágföldet hozzáadod a halomhoz, a gyökerekkel és egyéb növényi hulladékkal, például elszáradt levelekkel együtt – ezeket előbb aprítsd fel, hogy könnyebben lebomoljanak. Ehhez akár egy fűnyírót is használhatsz.

A talaj feltöltése tápanyagokkal

A szakértő szerint így menteheted meg a régi virágföldet, hogy újra felhasználhasd azt!
Fotó: 123RF

Ha ezzel megvagy, további anyagokat kell hozzáadnod a komposztkupachoz, például zöld fűnyesedéket, felaprított száraz leveleket, kávézaccot és apróra vágott zöldséghéjat. A legfontosabb, hogy mindent felapríts, mert így gyorsabban megy végbe a bomlási folyamat.

Késő őszig olyan sok komposztálható anyagot adj a kupachoz, amennyit csak tudsz – lehetőleg a talaj tömegének kétszeresét. Amikor új anyagokat adsz hozzá, mindig forgasd át a kupacot, hogy gyorsabban felmelegedjen és beinduljon a bomlási folyamat.

Késő ősszel hagyd abba az új komposztanyagok hozzáadását, így elegendő idő áll majd rendelkezésükre ahhoz, hogy teljesen lebomoljanak. A tél folyamán már csak kávézaccot adj hozzá a halomhoz, ez tele van tápanyagokkal, és komposztálási szempontból inaktív anyagnak számít, így nem növeli a bomlási folyamat idejét.

A tavasz beköszöntével keverj a kupachoz egy kevés új virágföldet és gilisztaürüléket. Ezek segítenek a talaj termékenységének növelésében. Ami a mennyiségeket illeti, egy rész gilisztaürüléket és 3 rész új virágföldet kb. 15-20 rész komposzttal keverjünk össze.

A régi virágföld hozzáadása a meglévő komposztkupachoz

A használt virágföldet hozzáadhatjuk a meglévő komposzt halomhoz is, a növények leveleivel és gyökereivel együtt. Mindez gyorsan elkeveredik a komposztkupacban, és rengeteg tápanyagot ad ahhoz.

Az így keletkező humuszt a következő tavasszal egyenlő arányban keverheted friss virágfölddel, és már el is kezdheted az ültetést.

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy iratkozz fel a hírlevelünkre!


Legfrissebb

Hirdetés

Csemegézz

Ez is érdekelhet