KezdőlapHobbyA tudósok 8 okot találtak arra, hogy macskád legyen (igen, a dorombolás...

A tudósok 8 okot találtak arra, hogy macskád legyen (igen, a dorombolás az egyik)

-

A macskákat általában titokzatos állatoknak tartják, akik nem sokat törődnek a gazdáikkal, inkább önmagukkal vannak elfoglalva. Néha valóban úgy tűnik, hogy szeretnek távolságot tartani, és legszívesebben egész nap csak aludnának. Ennek ellenére mindig tökéletesen tisztában vannak azzal, mi történik körülöttük, különösen akkor, ha a gazdájukról van szó.

A macskákkal való együttélés néhány igazán érdekes előnnyel jár, amelyeknek a többsége azzal a ténnyel áll összefüggésben, hogy segítenek a gazdáiknak békére és nyugalomra lelni.

1. A dorombolásuk gyógyító erejű

Azt a jellegzetes hangot, amit a macskák dorombolás közben hallatnak, mindenki jól ismeri. A dorombolásnak több különböző oka lehet: többek között arra is alkalmas, hogy a cicák kommunikálni tudjanak a gazdájukkal és egymással, de azért is dorombolhatnak, mert éhesek, fájdalmat éreznek, vagy félnek. Másrészt viszont akkor is előfordulhat, amikor kedvenceink kényelmesen elhelyezkednek, és jól érzik magukat, vagy éppen a barátságukat és a szeretetüket akarják kifejezni.

Mindenesetre ezeknek a hangoknak a frekvenciája egyes esetekben megegyezhet a gyógyító frekvenciákkal. Ezért mondják, hogy a dorombolás egyfajta terápia a macskáknak, és talán még a körülöttük lévő embereknek is. A dorombolás enyhítheti a macska nyugtalanságát és rossz közérzetét, és ember és macska egyaránt nyugodtabb lehet miatta.

Amellett, hogy potenciálisan csökkentheti a szívbetegségek kockázatát, a macska dorombolása javíthatja a légzési problémáktól szenvedő emberek tüdőfunkcióit is. Segíthet a stressz kezelésében, és megnyugvást nyújthat akár idegösszeomlás esetén is. A dorombolás 20 és 140 hertz közötti frekvencián fordulhat elő. A házi macskáknál a leggyakoribb a 20 és 50 hertz közötti frekvencia.

Ez a hangrezgés serkenti a szövetek gyógyulását, különösen a macskák inait és izmait érintő sérüléseknél. Ezek a frekvenciák csökkentik a fájdalmat és hozzájárulnak a csontsűrűség növeléséhez is. Egy tanulmány pedig azt is megállapította, hogy ha életünk első éveiben macskák vannak körülöttünk, csökkenhet a légúti- és fülfertőzések kockázata, mert a cicákkal való érintkezés erősíti az immunrendszert. Ez egyébként a kutyatartásra is érvényes, ezért, ha nem tudsz választani, mindkét állatot érdemes az otthonodban tartanod.

2. A macskák megnyugtatnak, csökkentik a szorongást, és melletted vannak a nehéz pillanatokban

Háziállataink simogatása különleges nyugalom érzésével tölthet el bennünket. A kutatások megállapították, hogy egy macska vagy más háziállat birtoklása segíthet enyhíteni a mindennapi életünk okozta stresszt és szorongást. Ez segíthet alacsonyabb szinten tartani a vérnyomást valamint a pulzusszámot, így nyugodtabbnak érezheted magadat.

Egy tanulmány megállapította, hogy a résztvevők 83%-a állandó társaságnak tekinti a macskákat, 67%-uk szerint az állatok mindig ott vannak, ha szükségük van rájuk, és érzelmi támogatást nyújtanak szorongás esetén. Egy másik tanulmány azt is kimutatta, hogy a háziállatok tartása növelheti az önértékelést, és megemelheti a tulajdonosok endorfin szintjét. Az endorfinok kapcsolatban állnak a boldogság és a jólét érzésének átélésével. Ezért a macskák simogatásával (amit egyébként maguk az állatok is imádnak), azzal, hogy játszunk velük, vagy egyszerűen csak a közelükben tartózkodunk, elűzhetjük a szomorúságot.

3. Segítenek jobban aludni

Hajlamosak lehetünk azt hinni, hogy a macskánk csak azért alszik mellettünk az ágyban, mert ott kényelmes meleg van. De valójában szeretetet és védelmet is keres, és mellettünk biztonságban érzi magát. Ha az állandó rohanás miatt alváshiányban szenvedsz, próbálj meg 5 percig hozzábújni a cicádhoz, hogy könnyebben megszabadulj a mindennapok terhétől.

4. Örömet hoznak az életedbe és megnevettetnek

A macskatulajdonosok elmondhatják, hogy a cicák mellett az élet a szó minden értelmében kalandosnak számít. Háziállatuk viselkedésének megfigyelése felvidítja a gazdikat. Ha pedig nincs lehetőséged macskát tartani, más módja is van annak, hogy élvezd ezeket az előnyöket, például megnézhetsz néhány macskás videót a neten.

Egy tanulmány megállapította, hogy a macskás videók megtekintése az interneten az egyik legnépszerűbb időtöltés, mivel ez jó érzéssel tölti el az embereket. Úgy tűnik, hogy ezek a videók pozitív lelkiállapotot generálhatnak, és több energiát adhatnak. Egyes kutatások azt is kimutatták, hogy az ilyen jellegű képek és videók megtekintése után az ember produktivitása is megnő.

5. Segíthetnek az autizmussal élőknek kommunikálni

Bizonyos esetekben az autizmussal élők nehezen tudnak kommunikálni másokkal. Az állatterápia az egyik leghatékonyabb eszköznek bizonyult az új kommunikációs csatornák létrehozásában, részben azért, mert a betegek szorosabb kapcsolatot éreznek az állatokkal.

Egy tanulmány azt is megállapította, hogy azok a gyerekek, akiknek van háziállata, nyugodtabbak és társaságkedvelőbbek, mint azok, akiknek nincs. A macska simogatásával megnövekedhet az oxitocin szintje a szervezetben, ez pedig növelheti a bizalmat és a szeretetet. Erre nagyszerű példa Iris Grace, és macskája, Thula. Iris autista, és Thula segít neki kommunikálni másokkal, azáltal, hogy biztonságérzetet ad neki.

6. A macskatartás csökkentheti az allergia veszélyét (különösen gyerekeknél)

Ha kisbabák vannak a házban, valószínűleg sokan nem tartják jó ötletnek a macskatartást, egy tanulmány azonban kimutatta, hogy azoknál a gyerekeknél, akiknek 1 évesnél fiatalabb korukban macskájuk volt, kisebb az allergiás tünetek kialakulásának veszélye – és nemcsak az állatszőr allergia, de például a porallergia is idetartozik.

7. A macskák barátságosak

Bár úgy gondolják, hogy a macskák nagyon függetlenek, tulajdonképpen szeretnek az ember közelében lenni. Valójában egy tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy sok macska inkább az emberi társaságot választja, mint az ételt vagy a játékot, ha néhány órára megfosztják őket mindezektől a dolgoktól. A kísérletben résztvevő macskák közül mindössze néhányan választották inkább az ennivalót vagy a játékot az emberi társaság helyett. Ennyit arról, hogy a macskák független, magányos lények.

8. A macskatulajdonosok okosabbak, mint a kutyatulajdonosok

A macska- és kutyaimádók közötti harc valószínűleg emberemlékezet óta fennáll, és örökre fenn is marad. Egy kutatás azonban érdekes megállapításra jutott. Eszerint azok az emberek, akiknek kutyájuk van, aktívabbak, szívesebben mozdulnak ki, és általában többet tartózkodnak a szabadban. Ezzel szemben a macskatulajdonosok általában introvertáltak, szívesebben maradnak otthon, több időt töltenek az olyan tevékenységekkel, mint például a tévénézés, az olvasás, és általában jobban érdeklik őket a tudományos és kulturális témák.

Valószínűleg ezért tartják a macskatulajdonosokat intelligensebbnek, de ez a kutatás az egyes tulajdonosok érdeklődésén és személyiségjegyein alapult, ezért korántsem nevezhetjük tényszerűnek.

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy iratkozz fel a hírlevelünkre!


Legfrissebb

Ez is érdekelhet