KezdőlapHobbyApró rovar a kertben, ami rekord idő alatt hatalmas pusztításra képes -...

Apró rovar a kertben, ami rekord idő alatt hatalmas pusztításra képes – így szabadulj meg tőle

-

Még több érdekes történetért iratkozz fel a Twice.hu hírlevelére!

A kertészkedés szerelmesei biztosan ismerik azt az apró rovart, ami ha befészkeli magát a kertbe, és megtámadja a palántákat, hatalmas pusztításra képes. A neve levéltetű vagy növénytetű – beazonosítani egyszerű feladat, ám megszabadulni tőle igazi kihívás.

A levéltetű egy parányi kis teremtmény, mely kolóniákban él, és úgy táplálkozik, hogy gyakorlatilag kiszívja a növények nedvét. Gyorsan szaporodik, és képes megrothasztani a növényeket, amelyeken menedéket talál. A levelek hátoldalán szeret megtelepedni, ahol minden olyan tápanyagot megtalál, aminek normális esetben a növényünk virágaihoz vagy terméséhez kellene eljutnia.

A levéltetvek szürkészöld vagy fekete színűek, kicsik, és a levelek hátoldalán vagy a hajtások tetején élnek, sűrű csoportokban. Jelenlétük májusban és júniusban jellemző, abban az időszakban, amikor a friss, zsenge palánták benépesítik a veteményesünket.

Ha nem vagyunk eléggé szemfülesek, ezek a parányi kártevők kiszívják a növényeinkből a nedvet, akadályozzák a növekedésüket, és végül teljesen elpusztíthatják az ültetvényünket.

A levéltetvek négygenerációs fejlődési ciklusban fejlődnek. Októberben a hajtáspikkelyekbe rakják le a petéiket, és tojásstádiumban vészelik át a telet. Tavasszal a lárvák kikelnek, és a levelek alján bebábozódnak. Ezekből lesznek a nőstények, amik a következő tojásokat rakják, és ősszel a ciklus újra kezdődik.

Ha a levéltetű megtelepszik egy növényen, annak levelei eltorzultak és sárgák lesznek, illetve ha megfordítjuk azokat, a hátoldalukon szabad szemmel is látható a kártevők apró kolóniája. Ragadós masszát hagynak maguk után, amely egyszerűen megfojtja a levelet.

Apró rovar a kertben, ami rekord idő alatt hatalmas pusztításra képes - így szabadulj meg tőle
Levéltetvek

A cserjék és rózsák őszi metszése megszakíthatja a növekedési ciklust, de ha a levéltetvek megjelentek egy növényen, a legjobb megoldás a kezelés és az őszi alapos metszés. A kezeléseket a következő tavasszal meg kell ismételni, hogy az összes kolóniát eltávolítsuk.

Fontos megjegyezni, hogy a kémiai kezelések hatékonyak, és teljesen elpusztítják a levéltetveket. Két-három permetezés szükséges a meleg, csapadékmentes napokon ahhoz, hogy a kártevők utolsó példánya is eltűnjön a veteményesünkből. Ősszel és tavasszal a talaj alapos tisztítása is kötelező, az összes növényi származék eltávolításával és elégetésével.

Természetes módszerek a növényi tetvek eltávolítására

Vannak hagyományos, környezetkímélő módszerek is, amelyek segítségével megszabadulhatunk a levéltetvektől. Ezeket a szintén hatékony módszereket a levéltetvek megjelenésekor azonnal alkalmazni kell, és a levéltetvek eltűnése után még két-három alkalommal meg kell ismételni, a megelőzés céljából.

Apró rovar a kertben, ami rekord idő alatt hatalmas pusztításra képes - így szabadulj meg tőle
Permetezés levéltetvek ellen

Íme, melyek ezek:

1. Az erős vízsugárral történő lemosás eltávolítja és elpusztítja a levéltetveket. A módszer nem túl hatékony, de a támadás első jeleinél alkalmazva hasznos.

2. A háztartási szappannal készített vízoldat permetezése szintén hatásos.

3. Ha kakukkfű- és levendulabokrokat ültetünk a rózsák közelébe, az megóvja őket a levéltetvektől, mivel ezeknek a növényeknek az illata elriasztja a kártevőket.

4. A megtámadott növényekre permetezett kakukkfű- vagy levendulatea (magas koncentrációban) hatásos, de az eredmények csak két-három permetezés után jelentkeznek.

5. Az egészségügyi szesszel kevert vízpermet is jó védekezés a peték és lárvák ellen, a támadás első időszakában. Az oldatot egy rész alkohol, két rész víz arányban készítsük, és zuhany formájában engedjük a növényekre, majd a siker érdekében néhány naponta ismételjük meg.

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy iratkozz fel a hírlevelünkre!


Legfrissebb

Hirdetés

Csemegézz

Ez is érdekelhet