KezdőlapHobbyAz állatorvos szerint ennyiszer kell etetni a kutyát egy nap, hogy egészséges...

Az állatorvos szerint ennyiszer kell etetni a kutyát egy nap, hogy egészséges maradjon!

-

Még több érdekes történetért iratkozz fel a Twice.hu hírlevelére!

Dr. Sean McCormack állatorvos javaslatai egyszer és mindenkorra eloszlatják a kutyás gazdik aggályait a négylábú kedvencek helyes táplálását illetően. Dr. Sean javaslatai alapján így és ennyiszer érdemes megetetni ebeinket, ha azt szeretnénk, hogy egészséges és kiegyensúlyozott jószágokat neveljünk.

Egy kutya megfelelő fejlődéséhez elengedhetetlen a helyes táplálás, ám ennek pontos meghatározásához számtalan faktort figyelembe kell venniük a gazdik, hiszen számolni kell a kutyus korával, súlyával, fajtájával és a pillanatnyi egészségi állapotával is.

Múlt évben a Dog Aging Project csapata egy meglepő tanulmány eredményével rukkoltak elő, mely szerint azok a kutyák, akik egy nap csak egyszer kapnak enni sokkal kevésbé vannak kitéve különböző betegségeknek, mint azon társaik, akik egy nap során többször falatoznak. Az eredmény az egész állategészségügyet megbolygatta, és a szakemberek különböző véleményekkel fogadták – írja a Mirror.co.uk.

Dr. Sean ezen aggályok végére próbál pontot tenni szakértői véleményével, hiszen tudjuk, hogy minden gazdi arra törekszik, hogy a lehető legjobbat nyújtsa kutyusainak.

Milyen gyakran kell enni adni egy kutyának egy nap?

„Nagyon sok meglátás létezik erre vonatkozólag, és a legtöbb esetben a gazdik személyes preferenciáink múlik a dolog” – magyarázza Dr. Sean, aki a saját praxisában lévő gazdiknak mindig azt tanácsolja, hogy egy nap folyamán két alkalommal adjanak enni kedvenceiknek.

„Ha a kutyák biológiai kódoltságát nézzük, akkor az ebek képesek arra, hogy több alkalommal nagyobb mennyiségű eledelt kebelezzenek be, ám ez olyan nem kívánatos mellékhatásokkal jár, mint a puffadás – különösen az erre érzékeny fajtáknál.”

„A biztonság kedvéért, hogy a kutya ne legyen épp farkaséhes az etetések előtt napi két étkezést javaslok, egyet reggel és egyet este, így elkerülhetjük a puffadást” – mondja a szakember.

„Így a kutyusok napi két alkalommal élvezhetik az evés örömeit. Továbbá azt is javasolni szoktam, hogy adagolós etetőtálakat használjanak a gazdik, így csökkentve a habzsolás lehetőségét. Fontos tisztában lenni a kutyus napi kalóriaigényével is, hogy ne is etessük túl, de ne is kapjon túl keveset” – fogalmazott.

Állhat csakis száraz tápból egy kutya étrendje?

Ezt illetően is számos irányzat létezik, mely felsorakoztatja a száraz- illetve a nedves eledelek ellen és mellett szóló érveket.

„A jó minőségű – tudományosan és tápértékarányban is ellenőrzött – szárazeledelek képesek arra, hogy kiegyensúlyozott és teljesértékű étrendet biztosítsanak a kutyusok számára, hiszen mindent megkapnak ezekből, amire csak szükségük lehet” – mondja dr. Sean McCormack.

„Az is teljesen elfogadott, hogy a száraztáp mellett friss étellel, nyalánkságokkal kínáljuk őket, de sose vigyük túlzásba ezeknek az adagolását, hiszen ezek is beleszámolódnak a napi kalóriaigényükbe, így ha nagyobb adag friss ételt kap a kutya, érdemes a száraztáp mennyiségét annyival csökkenteni.”

Miért olyan fontos vigyázni arra, hogy ne etessük túl a kutyáinkat?

„Számtalan súlyos kórképet okozhat a túletetés, olyat mint az elhízás, gerincproblémák, mozgásproblémák, légzési nehézségek, szívproblémák, hőhullámok stb. Ezek a problémák nagyban rontják az ebek életminőségét.”

„Ahhoz, hogy a kutyusunk boldog legyen a legtöbb, amit tehetünk, hogy odafigyelünk az étkeztetésére és próbáljuk megtartani az eb ideális súlyát” – összegezte az állatorvos.

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy iratkozz fel a hírlevelünkre!


Legfrissebb

Hirdetés

Csemegézz

Ez is érdekelhet