KezdőlapHobbyAz állatorvosok szerint ezért nem szabad hagyni, hogy a kutyád pocsolyákból igyon

Az állatorvosok szerint ezért nem szabad hagyni, hogy a kutyád pocsolyákból igyon

-

Még több érdekes történetért iratkozz fel a Twice.hu hírlevelére!

Bár a legtöbb kutyus imád a pocsolyákban pancsolni, az állatorvosok arra figyelmeztetik a gazdikat, hogy ez akár komoly veszélyt is jelenthet kedvencük egészségre.

A szakértők szerint a kutyatulajdonosoknak nem kellene hagyni, hogy kedvencük állott vízzel teli tócsákban pancsoljon, vagy, ami még rosszabb, igyon ebből a vízből.

Az állatorvosok elmondása szerint egy séta az esőben, vagy közvetlenül eső után veszélyesebb lehet, mint ahogy azt a legtöbben gondolnák.

„A pocsolyák tele lehetnek mindenféle kellemetlen és mocskos dolgokkal, az éles tárgyaktól kezdve a káros baktériumokig. Láttam már olyan kutyákat, amiknek megsérült a mancsa, vagy gyomorrontást kaptak miután tócsákban pancsoltak”magyarázta Dr. Sabrina Kong állatorvos.

„Bár a kutyák szeretnek megállni és inni a tócsák vizéből, jobb, ha ezt nem engedjük nekik” – teszi hozzá egy másik állatorvos, Dr. Simon Linda is.

„A patkányok és az egerek vizelete beszennyezheti a vizet, ami leptoszpirózis terjedéséhez vezethet. Bár a kutyák a védőoltásoknak köszönhetően elvileg védve vannak ettől, mégis fennállhat a megbetegedés kockázata” – tette hozzá a szakértő.Hasonló okokból esős időben nem árt bevinni a kutyák játékait és tálkáját az udvarról, mivel a csigák és más kártevők, amik ilyenkor nagyobb számban jelenhetnek meg a kertben, olyan parazitákat hordozhatnak, amik veszélyesek lehetnek a kutyákra. Ha mégis kint hagyjuk ezeket a tárgyakat, ajánlott rendszeresen megmosni azokat.

Ami pedig a kutyát illeti, egy-egy séta után szárítsuk meg alaposan a bundáját, hogy csökkentsük a fertőzés kockázatát. Ehhez használhatunk egy törölközőt, vagy egy hajszárítót alacsony hőfokon.

Kedvencünk bundájának megszárítása hidegebb időben még fontosabb lehet. Ez segít megelőzni a bőrirritációkat és a lehetséges fertőzéseket is. Dr. Sara Ochoa emellett egyes kutyák esetében akár az esőkabát használatát is javasolja.

„A logó fülű kutyák esős időben hajlamosabbak a fülgyulladásra. Ezért érdemes megfontolni egy kapucnis esőkabát vagy esernyő használatát, hogy szárazon tartsuk a fülüket” – mondja a szakértő.

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy iratkozz fel a hírlevelünkre!


Legfrissebb

Hirdetés

Csemegézz

Ez is érdekelhet