Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy kövesd legújabb Facebook oldalunkat!

A mozsár napjainkban egyre jobban belopja magát a szívünkbe, hiszen milyen jól is mutat a konyhai polcon, a parafadugós fűszeres üveg, és a pöttyös bögrék mellett. Pedig a mozsár nem csak dísznek jó, itt az ideje közelebbről megismerkedni ezzel a nagyon hasznos háztartási eszközzel.

mozsar

A mozsarat már több ezer éve ismerik, és használják, azonban az utóbbi időben gyakorlati funkciója egyre inkább háttérbe szorult. Őseink magvak hántolására, zúzására, pépek készítésére, fűszerek őrlésére használták.

Mire használhatjuk a mozsárt?

– törjünk benne fűszernövényeket, hiszen ezzel a módszerre nem roncsolódik a sejtfal, és nem lesznek kesernyések a porrá zúzott fűszerek

– mogyorót, pisztáciát, mandulát, diót törhetünk benne

– készíthetünk benne pácokat, szószokat, fűszerrel kevert mártásokat

– a fokhagyma zúzására a mozsár lehet legmegfelelőbb eszköz

– borsot, sót, és zsemlét is törhetünk benne

A legjobb, ha márvány vagy gránit mozsarat használunk, a fém mozsarak is jók, azonban ezekben savas anyagú magokat jobb, ha nem teszünk bele. A fa mozsarat inkább mellőzzük, mivel nagyon beleivódik minden aroma, így lehet, hogy a mogyoró fokhagyma ízű lesz.

Ha többféle anyagot szeretnénk egyszerre feldolgozni, akkor alul mindig a keményebb textúrájú élelmiszerek kerüljenek, majd rá a puhább, és erre a folyékony.


Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!