Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy kövesd legújabb Facebook oldalunkat!

Melinda Gates 26 évvel ezelőtt – 1994-ben ment feleségül az amerikai vállalkozóhoz, filantróphoz, a Microsoft egyik alapítójához, Bill Gates-hez. Ezt megelőzően a Microsoftnál dolgozott és részt vett a cég számos multimédiás termékének fejlesztésében.

Az esküvő után úgy döntött, otthagyja a munkahelyét, hogy a családra összpontosítson. A házaspárnak három gyereke született: két lány és egy fiú. Melinda minden szabadidejét a Bill és Melinda Gates Alapítványnak szenteli, amely jótékonysági tevékenységeiről ismert.

A házaspár egy hatalmas házban él a Washinton-tó partján, és még mindig nagyon boldogok együtt.

Melinda azt mondja, gyakran megkérdezik tőle: „Mi a titka ennek a harmonikus kapcsolatnak?” és arról is gyakran kérdezik, mit tesznek, amikor nem értenek egyet egymással.

A világ egyik leggazdagabb emberének felesége azt mondja, nincsenek emögött különösebb titkok. Egyszerűen megegyeznek az alapvető értékeik. És semmiféle nézeteltérés nem verhet éket közéjük. Ilyen egyszerű a titok.

Mellesleg, ezt a kapcsolati szakértők és a hosszú évek óta házasságban élő emberek mind megerősítik: ha a házastársak alapvető értékei megegyeznek, az a sikeres kapcsolat garanciája.

Melinda és Bill Gates azt mondják, az segített nekik együtt maradni, hogy mindig ezekre a közös dolgokra összpontosítottak. Ne a különbségeket, hanem a hasonlóságokat keressük!

Melinda ennek kapcsán arról a nászajándékról beszélt, amit Bill szüleitől kaptak, és ami éppen ezt a gondolatot szimbolizálja. Ez egy szobor volt, ami két madarat ábrázol, amelyek ugyanabba az irányba néznek.

„Ez a szobor még most is a házunk előtt áll – mondja Melinda. – „És soha, egyetlen percre sem feledkezem meg arról, amit szimbolizál. Végül is, mindketten ugyanabba az irányba nézünk.”

Melinda elmondta, hogy közös értékeik egyik alapja az otthoni megosztott felelősségvállalás. Például minden nap közösen készítik el a vacsorát, és együtt ülnek asztalhoz. A házimunkák megosztása még szorosabbá tette kettejük kapcsolatát. Ez segít nekik abban, hogy mindennel, ami történik, közösen nézzenek szembe, és együtt vállaljanak felelősséget érte.

A másik nagyon fontos stratégia, hogy szülőkként is megosztják a feladatokat. Például a gyerekeket mindig Bill vitte iskolába. Mellesleg ez a példa más környékbeli apukákat is inspirált.

„Más anyukák odajöttek hozzám az iskolában, és megkérdezték tőlem: Észrevetted, hogy megváltoztak a dolgok mindössze néhány hét alatt? Azt feleltem, hogy igen, észrevettem, hogy szinte kizárólag az apukák vitték iskolába a gyerekeket. Mire ők azt mondták: Pontosan, mert hazamentünk, és azt mondtuk a férjeinknek: ha Bill Gates el tudja vinni a gyerekeit az iskolába, akkor téged mi tart vissza?” – mondta.

Peter Pearson családpszichológus szintén úgy gondolja, hogy ha sikerül olyan embert találnunk, aki osztja az alapvető elveinket és értékeinket, az a kapcsolatok valóságos Szent Grálja.

Pearson szerint ezek az értékek nem az érdeklődési körünkre vonatkoznak. Ha például szeretsz koncertekre járni, de a párod nem, valószínűleg találsz olyan barátot, aki szívesen veled tart.

Azonban ha a hatalom és a pénzkeresés megszállottja vagy, a párod pedig beéri azzal, amitek van, akkor már komoly problémák merülhetnek fel a kapcsolatban.

A híres amerikai gerontológus, a Cornell Egyetem professzora, Karl Pillemer éveken át gyűjtött anyagot, és beszélgetett idős emberekkel, hogy megírja 30 Lessons for Loving (30 lecke a szerelemről) című könyvét, és ő is arra a konklúzióra jutott, hogy egy kapcsolatban a legfontosabbak a közös értékek.

Egy 86 éves férfi azt mondta Pillemernek, hogy ezeket a dolgokat feltétlen tudnia kell az élettársáról: „Mi az, ami a leginkább foglalkoztatja? Mit gondol a világról és az emberekről? Mi a legfontosabb dolog a számára?”

Minden megkérdezett egyetértett abban, hogy a házasságkötés előtt mindenképpen beszélni kell az alapvető értékekről. Ez mindenre vonatkozik: vallásra, gyereknevelésre, a pénzre és más kérdésekre is. Ha ezek az alapvető értékek nem egyeznek, a kapcsolat előbb-utóbb tönkremegy.

Ahogy azt egy 80 éves férfi nagyon egyszerűen de bölcsen megfogalmazta: „Ha neked és a szerelmednek teljesen eltérő elképzelésetek van arról, mi a helyes és mi a helytelen, mihez akartok kezdeni, és mi az, amit nem tudtok elfogadni, akkor ilyen lesz a kapcsolatotok is. Nincs az a hatalmas szerelem, ami ezt orvosolni tudná. Biztosíthatlak, hogy az évek során minden csak rosszabbra fordul.”

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!