Nap mint nap számtalan lakásillatosító reklámmal találkozhatunk, lassan már eldönteni sem tudjuk, hogy melyiket válasszuk a sok közül. Ha sikerül is döntenünk, hazaérve azt tapasztalhatjuk, hogy bizony nem azt kaptuk, amire számítottunk.
A bolti illatosítók gyorsan elveszítik az illatukat, ráadásul nem kis mennyiségű toxikus anyagot is tartalmaznak. Inkább próbáljunk ki egy természetesebb illatosítót, ami tizede annyi pénzbe se kerül, és sokkal hatékonyabb. A konyhai szagoktól igen nehéz megszabadulni, de nem lehetetlen.
Tegyünk egy kis tálba egy kevés vizet, majd lassú tűzön forraljunk fel benne egy evőkanál sót, néhány szelet narancsot, és citromot. Ízlés szerint adhatunk hozzá még fahéjat, vagy szegfűszeget is. Ez a módszer akkor a leghatékonyabb, ha például hús-, vagy halsütés közben aktiváljuk. Ilyenkor magába szívja, és semlegesíti a kellemetlen szagokat.
Egy tálba tegyünk egy egész almát, és toljuk be a forró sütőbe. A kellemes almaillat, elnyomja a más, kellemetlen szagokat. Ha csempe-, tömegkályhánk, vagy kandallónk van, helyezzünk a tetejére egy edényt, töltsünk bele egy kevés vizet, és adjunk hozzá különböző fűszernövényeket. A lakásban pár perc múlva kellemes, és friss illat lesz. Ehhez a keverékhez adagolhatunk egy pár csepp illóolajat is.
Vagy tegyünk egy tálkába egy kevés szódabikarbónát, majd cseppentsünk rá pár cseppet a kedvenc illóolajunkból. Időközönként frissítsük fel a természetes légfrissítőt.