KezdőlapHobbyEgy orvos arra figyelmeztet, hogy soha ne osszuk meg az ágyunkat a...

Egy orvos arra figyelmeztet, hogy soha ne osszuk meg az ágyunkat a kutyánkkal

-

Még több érdekes történetért iratkozz fel a Twice.hu hírlevelére!

A hidegebb idő beköszöntével csábító lehet megosztani az ágyat a kutyánkkal, de egy orvos szerint ezt soha nem szabad megtenni, mivel komoly egészségügyi kockázatot jelenthet.

Szakértők szerint a szőrhullás allergiát válthat ki az embereknél, míg az állati korpa – vagyis nagy számban lehulló, elhalt hámsejtek – belélegzése szintén légzési nehézségeket okozhat.

„A háziállatok szőrszálai a gyermekek és a felnőttek esetében is gyakran okoznak allergiát” – magyarázza Dr. Deborah Lee.

„A háziállatok szőrével való érintkezés allergiás náthát, bőrgyulladást, csalánkiütést és asztmás tüneteket okozhat. Amikor az állati szőr vagy korpa részecskéi bekerülnek a tüdőnkbe, a szervezet immunsejtjei a kutya- vagy macska antigént az egészségre veszélyt jelentő idegen anyagként ismerik fel” – mondta a szakember.

„Ennek eredményeként gyulladásos reakció indul be, és egy IgE nevű antitest szabadul fel. A hízósejtek, amik egyfajta immunsejtek, hisztamint szabadítanak fel, ami a sima izmok összehúzódását okozza, így a légutak összeszűkülnek, vagyis nem tud annyi levegő bejutni a tüdőbe. A hisztamin a hörgők váladékának és duzzanatának növekedését is okozza. Ez az oka annak, hogy a háziállatok okozta asztma az összes kellemetlen asztmás tünetet – köhögés, sípoló légzés, valamint mellkasi szorító érzés és légszomj – kiválthatja” – magyarázta a szakértő.

Az állati szőrön és korpán kívül ugyanakkor a bolhák is problémát jelenthetnek, ha bekerülnek az ágyba. Egy nemrégiben végzett felmérés szerint majdnem minden negyedik (23%) kutyánál találtak bolhát, ezért fontos, hogy rendszeresen ellenőrizzük az állat bundáját, és szükség esetén alkalmazzuk a megfelelő kezeléseket.

Ezenkívül egy vizsgálat során a kutyák 86%-ánál és a macskák 32%-ánál találtak az Enterobacteriaceae baktériumcsaládba tartozó kórokozókat, ide tartozik például szalmonella, az E. coli és a Shigella baktérium is, amelyek a gyomor-bél hurut gyakori okozói. Mivel ezek a baktériumok könnyebben megfertőzhetnek, ha megosztjuk kedvenceinkkel az ágyunkat, a legjobb, ha lemondunk erről a szokásról.

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy iratkozz fel a hírlevelünkre!


Legfrissebb

Hirdetés

Csemegézz

Ez is érdekelhet