KezdőlapHobbyEgy szakértő elmagyarázza, miért követik a macskák mindenhová a gazdájukat

Egy szakértő elmagyarázza, miért követik a macskák mindenhová a gazdájukat

-

Még több érdekes történetért iratkozz fel a Twice.hu hírlevelére!

Ha macskatulajdonos vagy, biztosan tapasztaltad már, hogy a cicád előszeretettel követ téged mindenhová a lakásban – még a fürdőszobába is. Gondolkoztál már el azon, vajon mi állhat ennek a viselkedésnek a hátterében? Esetleg szeretnéd leszoktatni erről kedvencedet, vagy éppen ellenkezőleg, azt akarod elérni, hogy egy kicsit nagyobb érdeklődést mutasson irántad? Egy macskaviselkedés-szakértő elmagyarázta, miért követik a macskák a gazdájukat.

A macskák titokzatos lények, és nincs egy általános ok arra, hogy miért követik a gazdájukat, de van néhány lehetséges magyarázat. „Néha csak figyelmet akarnak, vagy unatkoznak, és szeretnék tudni, hogy mit csinálsz” – mondja Dr. Mikel Maria Delgado macskaviselkedés-szakértő.

„Más esetekben arról van szó, hogy nagyon ragaszkodnak hozzánk, és élvezik a közelségünket vagy a simogatást” – tette hozzá. De nem meglepő módon az éhség, vagy a finom falatok ígérete is motiváló tényező lehet.

„Néhány macska azt hiszi, hogy minden alkalommal, amikor belépsz a konyhába, az egy lehetőség a falatozásra” – magyarázta a szakértő.

Az, ha a cicád mindenhová követ téged a lakásban, a legtöbb esetben teljesen normális jelenség, és nem kell aggódnod miatta. Dr. Delgado szerint bár a macskáknál kialakulhat szeparációs szorongás, ez nem abban nyilvánul meg, hogy követik a gazdájukat, sokkal inkább olyan dolgokban, amiket akkor tesznek, amikor nem vagyunk a közelükben.

A kötődési problémákkal küzdő macskák nyávoghatnak, fel-alá járkálhatnak a lakásban, vagy nehezen nyugszanak meg, ha a gazdájuk nincs a közelükben. Néhány macska annyira zaklatottá válhat, hogy kényszeresen mosakodni kezd, vagy az alomtálcán kívül végzi el a dolgát. Ha ezeket a viselkedésformákat tapasztalod, érdemes állatorvoshoz fordulni, de önmagában véve az, ha a cicád követ téged a lakásban, még nem jelenti azt, hogy bármilyen probléma állna fenn.

Ha a macskád állandóan követ téged, még olyan helyekre is, ahová nem szeretnéd – például a fürdőszobába – és szeretnéd leszoktatni erről, a szakértő szerint a legfontosabb, hogy eltereld az állat figyelmét.

Dr. Delgado azt javasolja, adjunk valamilyen játékot vagy ételt kedvencünknek, ami lefoglalja és elszórakoztatja. Ugyanakkor az is fontos, hogy rendszeresen játssz a macskával, mivel ez lefoglalja és így elhasználja azt az energiát, amit egyébként a követésedre fordítana.

Ha azonban éppen ellenkezőleg, az a problémád, hogy a cicád túlságosan távolságtartó, és szeretnéd arra ösztönözni, hogy gyakrabban kövessen téged, a szakértőnek erre is van néhány tippje.

„Jutalomfalatokkal és a pozitív megerősítés módszerével ösztönözheted a macskádat arra, hogy kövessen téged. Próbálj meg jutalomfalatokat eldobálni, miközben a lakásban járkálsz, és a legtöbb macska érdeklődve követni fog téged.”

Delgado ugyanakkor azt mondja, arra is megtaníthatjuk kedvencünket, hogy megérintsen egy adott tárgyat a jutalomfalatokért, aztán ezt a tárgyat a kezünkben tartva sétálhatunk fel-alá a lakásban, megjutalmazva a cicát, ha megérinti azt.

„Ez segíthet a félénk macskának, hogy előbújjon az ágy alól, és nyitottabb legyen.”

Bár egyesek szeretnek nagyobb jelentősége tulajdonítani ennek a viselkedésnek – például valamilyen spirituális jelentést kötnek hozzá – Dr. Delgado szerint a helyzet ennél jóval egyszerűbb.

„A macskáink elég kis helyen élnek velünk, és gyakran mi vagyunk a legérdekesebb dolog, ami egy adott pillanatban történik körülöttük” – mondta.

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy iratkozz fel a hírlevelünkre!


Legfrissebb

Hirdetés

Csemegézz

Ez is érdekelhet