Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy kövesd legújabb Facebook oldalunkat!

Rendszerint csak akkor mérjük fel, hogy kellett volna elkezdenünk a munkát, amikor már befejeztük. Ez a megállapítás minden javításra, felújítási munkálatra igaz, de különösképpen a konnektorok és villanykapcsolók elhelyezésére.

Úgy tűnik, hogy mindennel végeztünk, nincs más hátra, mint rendet rakni, és a helyükre húzni a bútorokat, amikor rádöbbenünk (micsoda szerencsétlenség!), hogy a konnektorok nem jó helyen vannak, mert eltakarják azokat a bútorok.

Ahhoz pedig, hogy újakat szereljünk fel, újabb vezetékre van szükség a falban, ami azt jelenti, hogy el kell távolítani, majd újra kell ragasztani a tapétát, és így tovább – igazi ördögi kör.

Az lenne az ideális, ha már a felújítás tervezési szakaszában belegondolnánk, hol lesznek majd az elektromos készülékek illetve a bútorok.

Annak érdekében, hogy legközelebb ne kövesd el ugyanazokat a hibákat, készíts jegyzeteket, és meglátod, hogy telik meg egy egész füzet az elektronikai problémákra vonatkozó megoldásokkal. Az alábbiakban bemutatunk néhány ilyen hasznos tanácsot.

1. Kapcsoló az előszobában, ami mindent kikapcsol!

Ez nagyszerű ötlet! Gyakran előfordul, hogy már felöltöztél, cipőt húztál, és indulásra kész vagy, amikor rájössz, hogy az emeleten ég a villany. Vagy már éppen indulnál munkába, de azon gondolkozol, vajon kihúztad-e a vasalót.

Nagyon csábító a gondolat, hogy mindezt egyetlen mozdulattal megoldhatod, csak arra kell odafigyelned, hogy a hűtőszekrényt külön lehessen kikapcsolni, különben nagyon gyakran kell majd kidobnod az ételeket.

2. Konnektor az ablak mellett

Közismert, hogy soha nem lehet elég konnektorunk. Az ablak környékén elhelyezett konnektorok akkor lehetnek hasznosak, ha ez a terület munkafelületként szolgál, ha kicsi a konyhánk, ezért minden szabad helyet ki kell használnunk, vagy ha az asztal az ablak alatt található.

Ha az ablakpárkányon tartunk olyan készülékeket, amiket napi rendszerességgel használunk, és nincs konnektor a közelben, akkor hosszabbítóra lesz szükségünk, ez pedig megváltoztatja a teljes szoba kinézetét.

Az ünnepek alatt pedig különösen hálás leszel érte, mert így ki tudod világítani az ablakot.

3. Villanykapcsolók az ágy mellett

És nem csak az ágy mellett, hanem mindenhol, ahol gyakran megfordulunk. Ez egy régi trükk, amivel gyakran találkozunk szállodákban, de sokan megfeledkeznek róla, amikor felújításra kerül a sor.

4. A padlófűtést szabályozó termosztát szemmagasságban

Ez az optimális magasság a termosztát felszereléséhez. Vajon miért törekszik a legtöbb építész arra, hogy a padlóhoz közel szerelje fel?

5. Az erkély teljes kivilágítása

A terasz kivilágításakor ne feledkezz meg a villanykapcsolóról sem. Ellenkező esetben, ha kilépsz az erkélyre, mindig vissza kell fordulnod, hogy felkapcsold a villanyt.

6. Több konnektor a fürdőszobában

Hajszárító, mosógép, esetleg ruhaszárító, elektromos borotva, elektromos fogkefe: ezekhez mind konnektorra van szükség, amelyeket mellesleg el lehet rejteni egy szekrényben.

7. Konnektorok a porszívók számára

Sokaknak nem csak egy porszívójuk van, hanem kettő: egy hagyományos és egy robot. Mindezeknek a használatához csatlakozóra lesz szükségünk, amiket meghatározott szinten kell felszerelni: a hagyományos porszívó esetében a padlótól 30-40 centi távolságra, minden szobában, a robot esetében pedig az előszobában, figyelembe véve azt is, hogy legyen helye, ahol újratöltődhet.

8. Konnektorok a konyhai eszközök számára

Ezekről semmiképpen ne feledkezz meg! Gondolj csak bele, ha tableten követsz egy bizonyos receptet, és az éppen most merül le, de nincs egyetlen szabad csatlakozód sem. Ha azokról a konnektorokról beszélünk, amelyekre a kisebb konyhai eszközök használatához van szükségünk, mint például a turmixgép vagy a kávédaráló, akkor előbb végig kell gondolnunk, hány készülékre van szükségünk főzés közben. Ha nehezen tudod megválaszolni ezt a kérdést, hasznát veheted a következő tanácsnak:

A munkafelület minden méterén szükség van legalább egy konnektorra. Ez persze nem azt jelenti, hogy így is kell ezeket felszerelni, nyugodtan csoportosíthatunk párat.

Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy az asztal közelében is szereljünk fel aljzatot. Ez hasznos lesz, amikor telefont vagy laptopot kell töltenünk.

9. A konnektor elrejtése a szekrények alatt

Ha már túl sok konnektor van a falon, és nem mutat jól, el is rejthetünk néhányat például a faliszekrények alatt.

10. Konnektorok a számítógép számára

Gondolj bele, milyen gépet használsz. Az asztali számítógéphez 3-4 aljzat szükséges, laptop esetében pedig minden olyan helyen fel kell szerelned egyet, ahol gyakran használod a gépet: az asztal, a kanapé, a karosszék mellett.

A lakás helyes huzalozása a kényelem és a jólét alapját képezheti. Ezért nagyon fontos tudnunk, hol érdemes elhelyezni a konnektorokat és a kapcsolókat.

Örömünkre szolgál, ha sikerül segítséget nyújtanunk a felújítási munkálatokhoz. Ha te is átalakítod a lakást az idén, sok sikert kívánunk!


Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!