KezdőlapHobbyEgyszerűnek tűnik, de vannak buktatói: lakásfelújítás okosan

Egyszerűnek tűnik, de vannak buktatói: lakásfelújítás okosan

-

Még több érdekes történetért iratkozz fel a Twice.hu hírlevelére!

Otthonunknak nem pusztán egy olyan helynek kellene lennie, ahol monoton mindennapjainkat eltöltjük. Sokkal inkább saját kényelmi szempontjaink megtestesüléseként kellene gondolnunk rá, ahol leginkább önmagunkat adhatjuk, és ahol a legnagyobb biztonságban tudhatjuk családunkat. Amikor időről-időre ráébredünk, hogy otthonunk már nem feltétlenül nyújtja ezt az érzést, legtöbbünk lakásfelújításra szánja el magát. Egy felújításnak is megvannak persze a maga rejtett buktatói, melyeket általában csak szakértői segítség mellett orvosolhatunk.

A lakásfelújítás rejtett buktatói

Megunt, vagy elhasználódott otthonunk felújítása jó móka, és egyben hasznos befektetés is lehet, de mint minden izgalmas folyamatban, itt is nagy az esélye, hogy váratlan akadályokba ütközünk. Ebben a cikkben elmondjuk, hogyan figyeljünk oda a rejtett problémákra, amelyek felújításunk során felmerülhetnek, valamint tippeket is adunk megoldásukra.

Alapozási, szerkezeti sérülések

Idővel a természet még a legszilárdabban épített házakat is utoléri, melyek így hajlamosak alapozási és szerkezeti problémákat elszenvedni:

· Kialakulhatnak nagyobb repedések vagy egyenetlenségek a födémben vagy az alapfalban.
· Korrózió, nedvesség okozta károk léphetnek fel a beton alaptartókon.
· Megsérülhetnek a támasztó talapzatot biztosító pillérek.

Bár általában még azelőtt észrevesszük a szerkezeti problémákat, mielőtt azok lakhatatlanná tennék otthonunkat, már a kezdeti stádiumban is számos kényelmetlenséggel járnak. Beragadnak az ajtók és ablakok, látható falrepedések jelennek meg, repedezik a csempe, padlónk egyértelműen nem vízszintben áll. Bármilyen nyilvánvaló alapozási vagy szerkezeti probléma esetén statikus szakértői véleményt kell kérni.

Vízvezeték problémák

Nem a régebbi csövek bevonására használt, neurotoxikus ólomfesték az egyetlen, mely vízhálózatunkban nem várt problémákat vethet fel. Az elavult vízvezetékrendszerek legnagyobb veszélye a csőtörés lehetősége, amely jelentős vízkárokat okozhat otthonunkban. A rézcsövek általában 50 évig vagy tovább tartanak, az egyre elterjedtebb, műanyagból készült csövek jellemzően szintén 40-50 évig tartanak, míg az acélcsövek már 20 év után elhasználódhatnak.

Ahhoz, hogy felkészüljünk a vízvezetékrendszer esetleges cseréjére, meg kell állapítanunk a várható élettartam vége előtti időpontot, és fel kell készülnünk a hálózat teljes cseréjére. Így elkerülhetjük a csőtörés okozta károk kockázatát, úgy mint a teljes beázás és a penészedés.

Penészkárok

Idővel a túlzott nedvességnek kitett vagy elhasználódott csőrendszerrel rendelkező otthonokban kialakulhatnak penészgombásodási problémák. A probléma nagyobb valószínűséggel jelentkezik a régi házakban, mivel a nedvesség itt könnyebben szivárog a repedezett alapokon és a szivárgó csöveken keresztül. Jelenléte súlyosbíthatja az allergiás betegek tüneteit és a meglévő légzőszervi problémákat. Súlyosabb fertőzések alakulhatnak ki a nagyon fiatal, a nagyon idős és a legyengült immunrendszerrel rendelkezőknél, így penészedés esetén azonnal érdemes beavatkoznunk.

Mint sok más veszélyhelyzet esetén, penészgombásodási problémáknál is a megelőzés a legjobb megoldás. Csodákat tehet egy párátlanító készülék, a magasabb emeleteken segíthet a megfelelő szellőzés biztosítása. Ha mégis elindul a folyamat, a ház penészfertőzési helyreállítása szükséges, melyet szakemberekkel végeztethetünk el.

Elavult elektromos rendszerek

Az elektromos vezetékek élettartamát maga a vezeték szigetelésének élettartama korlátozza. Amint a szigetelés annyira megromlik, hogy a tényleges vezeték szabaddá válik, drámaian megnő az elektromos tűz, áramütés, rövidzárlat és helyi áramkimaradás kockázata. A villanyszerelő panelek és megszakítók szintén hajlamosak az ilyen jellegű romlásra. Elektromos rendszerünk az elhasználódás mellett kényelmetlenné is válhat, ha például nincs megfelelő számú konnektor elektronikus eszközeink számára. Az elektromos munkák veszélyesek, ezért kerüljük a barkácsolást, inkább bízzunk meg egy minősített villanyszerelőt.

Szigetelési problémák

Egy hatékony szigetelésnél nemcsak a benti hőviszonyok megtartása fontos, hanem kinti állapotok kizárása is. Otthonunk szigetelése többek között a falak anyagától, a külső-, és belső szigetelés mértékétől, a nyílászáróktól és tető állapotától függ leginkább. A szigetelés közvetlen ráhatással bír közüzemi számláinkra, így már emiatt is megéri átgondolni a fentiek állapotát. A manapság tapasztalható rezsiárak mellett egy korszerűsített szigeteléssel ugyanis rengeteget spórolhatunk. Éppen ezért most fokozottan érdemes meggondolni egy ásványgyapot szigetelés beépítését, mint korábban bármikor.

Az idősebb házak általában régebbi, tetővel rendelkeznek, mely kevésbé hatékony szigetelést is jelent. A fémtetőkre általában csak 20-40 év garanciát vállalnak, míg a cserép- és kőtetők megfelelő beépítés és karbantartás mellett akár 100 évig is eltarthatnak. A régi házak tovább nagyobb valószínűséggel rendelkeznek kevésbé hatékony ablakokkal. A magasabb villanyszámla elkerülése érdekében próbálkozhatunk függönyökkel, reluxákkal, és az ablakok lefóliázásával is, vagy egyszerűen kicserélhetjük őket hatékonyabbakra.

Falaink szigetelésénél hőtechnikai okok miatt a külső szigetelés célravezetőbb. Ilyen esetben homlokzatra vakolható kőzetgyapotot, hungarocellt, vagy grafitos hungarocellt javasolhatnak. Ugyanakkor födémre, álmennyezetbe vagy gipszkarton falakba is tervezhetünk szigetelést, ilyenkor az ásványgyapot jelenthet megoldást. Belső szigetelésnél különösen fontos a precizitás, hiszen ennek hiányában könnyen páralecsapódás keletkezhet, ami egyenes út a penészgombásodási problémákhoz.

Lakásfelújításunk során számtalan nem várt akadályba ütközhetünk otthonunk korszerűtlen megoldásai és elavult technológiái miatt. Ezeket a veszélyeket azonban saját egészségünk, biztonságunk és pénztárcánk miatt is érdemes szakértői segítséggel rendbe hozni, mielőtt még megtörténik a baj. Kellő körültekintéssel minden kellemetlenség megelőzhető, hogy otthonunk továbbra is családunk mentsvára lehessen a mindennapokban.

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy iratkozz fel a hírlevelünkre!


Legfrissebb

Hirdetés

Csemegézz

Ez is érdekelhet