Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy kövesd legújabb Facebook oldalunkat!

Az erkölcsi tanmesékből nem csak a gyerekek, de a felnőttek is sokat tanulhatnak.

Egyes tanulságok egyszerűek és őszinték, másokat nem olyan könnyű közvetlen módon megfogalmazni, ezért a tanmesék gyakran folyamodnak az állatok megszemélyesítésének módszeréhez. Egy dolog azonban biztos: ezek a mesék mindig elgondolkodtatók.

1. Egy napon egy kisegér észrevette, hogy a gazda egércsapdát állított fel a ház körül. Az egér ezt elpanaszolta a tyúknak, a juhnak és a tehénnek. Ezek azonban azt felelték: „Ez a csapda a te problémád, nekünk semmi közünk hozzá.” Később egy kígyó esett fogságba a csapdában, és megmarta a gazda feleségét. A gazda, hogy meggyógyítsa a feleségét, levágta a tyúkot, és húslevest főzött belőle. Ezután levágta a juhot is, hogy megvendégelhesse mindazokat, akik beteglátogatóba jöttek. Végül pedig levágta a tehenet is, hogy megvendégelje mindazokat, akik eljöttek a felesége temetésére. Mindeközben pedig az egér némán figyelt az egérlyukból, mintha mindannak, ami történik, semmi köze nem lenne hozzá.

Tanulság: Csak mert úgy tűnik, valami nem érint közvetlenül, ne gondold, hogy nem lehet rád hatással.

2. Egy sas megtelepedett egy faágon, hogy megpihenjen. Egy kis nyúl meglátta, és azt kérdezte a sastól: „Megpihenhetek én is, úgy, ahogy te?” „Persze, miért is ne?” – felelte a sas. A nyúl letelepedett a fa tövében, hogy megpihenjen. A sas váratlanul lecsapott, és felfalta a nyulat.

Tanulság: Ahhoz, hogy megengedhesd magadnak a semmittevést, nagyon magasra kell jutnod.

3. Három ember köveket cipelt. Az egyiktől megkérdezték, mit csinál. Erre az megtörölte a homlokát, és így válaszolt: „Dolgozom, akár egy rabszolga.” A másodiknak is feltették ugyanazt a kérdést, az pedig felgyűrte az inge ujját, és így felelt: „Pénzt keresek.” A harmadikat is megkérdezték, mire az felnézett az égre, és így felelt: „Templomot építek.”

Tanulság: Az életnek csak azok számára van értelme, akik nagyobb célt keresnek benne.

4. Egy taxisofőr egy közismert milliomost fuvarozott haza. A milliomos pontosan annyit fizetett, amennyit a taxióra mutatott. A taxisofőr elcsodálkozott, és azt mondta: „Tegnap este a fiát hoztam haza, és ő 100 dollár borravalót adott nekem.” Erre a milliomos azt válaszolta: „Meg is volt rá az oka, hiszen az apja milliomos, én azonban árva vagyok.”

Tanulság: Csak az ismeri fel a pénz igazi értékét, aki saját maga keresi meg.

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!