Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy kövesd legújabb Facebook oldalunkat!

Egy művész szó szerint bármiből képes műalkotást teremteni. Minden alkotó megválasztja a maga kedvelt anyagát és technikáját, és ezek közül néhány egészen egyedi és meglepő.

Minden gyerek szívesen épít különböző formákat homokból a tengerparton. Egy művész azonban ugyanebből a homokból egészen elképesztő szobrokat varázsol!

A homokszobrászat teljesen fenntartható és környezetbarát művészeti forma. Elsődleges alapanyaga a homok, ennek tömörítéséhez pedig csak friss csapvízre vagy tengervízre van szükség.

Ahhoz, hogy részlegesen tartós szobrokat kapjanak, a művészek folyami homokot használnak, amelyet agyaggal és iszappal kombinálnak.

Emellett a folyótorkolatok közelében található tengerparti homok is megfelelő, mivel itt folyamatos az utánpótlás folyami homokból, üledékből.

Gerry Kirk a 1970-es években fejlesztette ki a homokszobrászat technikáját, amely két szakaszból áll: a tömörítésből, amikor faformák segítségével megalkotják a szobor alapját, és a kreatív szakaszból, amikor a szobor elnyeri végleges formáját.

Az első szakasz általában néhány órát, de néhány napot is igénybe vehet, a második szakasz pedig akár két hétig is eltarthat.

Egy baszk művész, Andoni Bastarrika, elképesztően élethű állatszobrokat készít homokból. Több mint egy évtizede dolgozik csodálatos alkotásain, és a világ beleszeretett a munkáiba, amelyekről ő maga osztott meg képeket a közösségi oldalakon.

Az egész akkor vette kezdetét, amikor egy alkalommal, két lányával ellátogatott a tengerpartra, és az első szobra egy sellőt ábrázolt. Ekkor érzett rá a tehetségére.

Bastarrika így fogalmazott: „A kezeim maguktól tudták, mit kell tenniük. Annak szenteltem magamat, hogy tökéletesítsem ezt az ajándékot, erre szántam az elmúlt 10 évet.”

Miközben alkotásai egyre több figyelmet vonzottak, ő arra összpontosított, hogy továbbfejlessze a technikáját.

Most már kurzusokat is tart, amelyeken másoknak is megtanítja a homokszobrászat titkait.

A szobrokat nagyrészt kézzel formálja meg, de az apró részeltekhez ecseteket, kisebb botokat és fogpiszkálót is használ.

Bastarrika így fogalmazta meg véleményét művészetéről:

„A homok lenyűgöz engem, mert bárhogy nézel rá, mindig megtanít neked valami újat, ha hajlandó vagy tanulni. Egy szobor létrejöttében elképzelhetetlen számú homokszem vesz részt, amelyek szorosan egymáshoz simulnak a nedvességnek köszönhetően, hogy valaki formát adhasson ennek az egységnek.

És amikor a művész elkészül és hátralép, műve a természet kegyeire van bízva, ami azt jelenti, hogy a szél előbb-utóbb kiszárítja azt, és minden egyes homokszemet felszabadít, lassan, fokozatosan elragadva a szobor egyediségét és eredetiségét.”

Azt is elmagyarázta, miért éppen állatokat szeret formálni a homokból.

„Sok oka van annak, hogy szeretek állatszobrokat készíteni, az egyik az, hogy az állatok szabad szellemek. Az emberek sokat tanulhatnak tőlük.

Aztán ott van a meztelenség gondolata: az állatok nem csak, hogy meztelenül jönnek a világra, de halálukig meg is őrzik ezt az állapotot. Ez a meztelenség – legalábbis nekem – a szabadságot szimbolizálja, amely nélkülözhetetlen ahhoz, hogy igazán éljünk. Az emberek sok értelemben túlöltöznek, hogy túléljenek.

Soha nem készítettem, és nem is fogok készíteni olyan állatot, ami láncot vagy pórázt visel. A szabadságukat, erejüket, bölcsességüket szeretném megragadni, nem a szenvedés egy formáját.” – mondja.

View this post on Instagram

Búfalo Americano Autor: Andoni Bastarrika

A post shared by Andoni Bastarrika (Artista) (@andoni_bastarrika_artista) on

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!