Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy kövesd legújabb Facebook oldalunkat!

Az eper sokak nagy kedvence, különösen a gyerekeké. Mindannyian várjuk már a nyarat, hogy végre élvezhessük ezt az ízletes gyümölcsöt. De, ha saját magunk növelünk epret egy kis cserépben, ennél korábban is terméshez juthatunk.

Így nevelhetsz epret otthon!

Végy egy nagyobb cserepet, tegyél bele földet, és óvatosan nyomogasd le. Vágj le kisebb darabokat a kedvenc eperfajtád felületéről, a magokkal együtt. Vigyázz, hogy ne törd össze.

Tedd a magvas eperdarabokat a cserépbe, és szórj rájuk még egy vékony réteg földet. Simítsd el a felületet, majd önts rá vizet bőségesen.

Ha van melegházad, tartsd ott a cserepet, vagy létrehozhatsz egy kis rögtönzött melegházat az ablakpárkányon is. Néhány nap után megjelennek az első hajtások.

Ahhoz, hogy a növény jól kifejlődjön, legalább 75 napnak kell eltelnie.

Ha tervezed átültetni az epret, egy hosszúkás, fából készült tartó felel meg leginkább a célnak.

Töltsd meg a tartót földdel, áss körülbelül 2 ujjnyi lyukakat, és helyezd ezekbe a palántákat. Minden lyukba egy szál eper kerüljön. Ezután öntözd meg őket alaposan. Körülbelül fél év múlva, meglesz az első termés.

Tudnod kell, hogy több mint 20 eperfajta létezik. Habár több mint 2000 éve nőnek a Földön, először 1588-ban, Virginiában fedezték fel ezt a növényt.

Később az első házi epreket Franciaországban termesztették, a 18. században. Eredetileg dekoratív céllal ültették őket, különösen a Louvre királyi kertjében.

Az ókori Rómában is ismerték a növényt, és használták ájulás, gyulladások ellen, valamint lázcsillapításra, fertőzések kezelésére és az apátia csökkentésére.

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!