KezdőlapHobbyEz az 5 legjobb állati eredetű trágya: ősszel ezt kell mihamarabb kijuttatni...

Ez az 5 legjobb állati eredetű trágya: ősszel ezt kell mihamarabb kijuttatni a kertbe!

-

Még több érdekes történetért iratkozz fel a Twice.hu hírlevelére!

Az állati trágya az egyik legrégebben használatos természetes trágya. Egyes becslések szerint a használata 8000 évre vagy még régebbre nyúlik vissza. Nemcsak tele van tápanyagokkal, hanem egy egész sor enzimet és baktériumot is tartalmaz – amelyek közül sokan rendkívül hasznosak a talaj megerősítéséhez.

Egy dolog azonban biztos: nem minden állati trágya egyforma. Annak ismerete, hogy melyik trágya képes a legtöbb tápanyagot biztosítani, sokat segíthet abban, hogy a talaj és a növények egészségesek és erősek maradjanak.

Az állati trágya használata

A friss (meleg) trágya rendkívül sokféle ásványi anyagot és tápanyagot tartalmaz, de soha nem szabad így felhasználni, mivel oldódó nitrogén vegyületeket és ammóniát tartalmaz, amelyek kiégetik a növényeket és gátolják a csírázásukat.

A trágyát minden esetben érlelni kell – legalább 3 hónapig, de akár egy évig vagy még tovább is – de akár a komposzt halomhoz is hozzáadhatjuk, mivel felgyorsítja a komposztálási folyamatot.

Ha önmagában érleljük, szalmával vagy alommal keverhetjük, és a halmot érdemes 5-7 naponta átforgatni.

Az 5 legjobb állati trágya a kert és a virágok számára

Csirketrágya

Ha a talaj, a növények és a komposztkupacok energetizálásáról van szó, a csirketrágya a lista élén áll. Tele van mindenféle értékes tápanyaggal és ásványi anyaggal.Mivel a tyúkok szerves anyagokban gazdag étrenden élnek, a csirketrágya magas szervesanyag-tartalmú. Valójában a teljes összetételének közel egyharmada szerves anyagokból áll. A csirketrágya emellett nagy mennyiségű nitrogént, foszfort és káliumot tartalmaz – erre a 3 alapvető tápanyagra a legtöbb növénynek szüksége van.

Ugyanakkor a csirketrágya lúgosabb, ezért nem jó olyan növények esetében használni, amelyek az enyhén savas közeget kedvelik.

Nyúltrágya

A nyúltrágya tápanyagtartalom tekintetében a csirketrágya mögött a második helyen áll, mivel összetételének közel egynegyedét szerves anyagok alkotják.

A csirketrágyához hasonlóan ez is sok tápanyagot tartalmaz, beleértve a meglehetősen magas nitrogéntartalmat. A nyúltrágyával ezenkívül rendkívül könnyen lehet dolgozni. Az apró, kerek ürülék könnyen felszedhető a ketrecekből, és könnyen bedolgozható a komposzt halomba.

Mint minden trágyát, a nyúltrágyát is érlelni vagy komposztálni kell felhasználás előtt. Ha a kinti hőmérséklet fagypont felett marad, akkor általában 3-4 hónapon belül lebomlik és felhasználhatóvá válik.

Ha a komposztálás során aprított levelekkel keverjük össze, az felgyorsítja a folyamatot. A hagyományos komposztkupacokhoz is kiválóan hozzáadható. Magas nedvességtartalma és nitrogéntartalma révén hihetetlenül gyorsan felmelegíti a komposztkupacot.

Lótrágya

A lótrágya körülbelül 25% szerves anyag, így szintén kiváló választás a talaj és a növények táplálására. Nem rendelkezik ugyan olyan magas nitrogén összetétellel, mint a csirke- vagy nyúltrágya, de így is rengeteg tápanyagot tartalmaz.

Az érlelt lótrágya kiválóan alkalmas a kertek őszi felültrágyázására. A téli hónapok során gyorsan lebomlik, és szerkezetet, tápanyagokat és szerves tömeget ad a talajnak.

A házi komposztkupacokhoz való hozzáadása szintén jó ötlet lehet, mivel magas, közel 75%-os nedvességtartalmával nedvességet és oxigént biztosíthat a komposzt halomnak, így felgyorsíthatja a bomlási folyamatot.

Kecsketrágya

A kecsketrágya rendkívül kiegyensúlyozott, és komposztálás után gyorsan képes regenerálni a talajt és a növényeket. Meglehetősen magas szervesanyag- és nedvességtartalommal rendelkezik. Érleléskor gyorsan lebomlik, különösen, ha hagyományos komposztkupachoz adjuk hozzá.

Ami pedig még előnyösebbé teszi, hogy ennek a trágyának van a legkevésbé kellemetlen szaga, ha friss trágyáról van szó.

Tehéntrágya

Ez az egyik legkönnyebben hozzáférhető állati eredetű trágya. Bár a felsorolt öt trágya közül ez tartalmazza a legkevesebb szerves anyagot és nitrogént, mégis rengeteg előnnyel jár a talaj és a növények számára.

Már a puszta tömege és mérete lehetővé teszi, hogy nagy mennyiségű szerves anyagot adjunk a komposztkupachoz vagy a talajhoz. A tehéntrágya valójában az egyik legjobb, amelyet ősszel a kertek felültrágyázására használhatunk. A lótrágyához hasonlóan gyorsan lebomlik, és tavaszra már készen áll a növények táplálására.

A friss tehéntrágyában sok nedvesség található. Ez rendkívül előnyös lehet a komposztkupacok felmelegedésének és aktiválásának elősegítésében.

Ha a tehéntrágyát ősszel összeaprított száraz levelekkel keverjük el, gyorsan lebomló halmot hozhatunk létre. A két összetevő kölcsönösen segíti egymást a gyors lebomlásban, és tavasszal már akár fel is használhatjuk.

Milyen állati trágya használatát kell kerülni

A házi kedvencek, például kutyák és macskák ürüléke mindig kerülendő. Ezek olyan káros kórokozókat tartalmazhatnak, amelyeket az otthoni komposztkupacok egyszerűen nem tudnak elpusztítani.

Ezenkívül kerülni kell a nagy kereskedelmi gazdaságokból származó trágyát is. A nagy, kereskedelmi üzemekben az állatokat valószínűleg mindenféle gyógyszerekkel, adalékanyagokkal, antibiotikumokkal és egyebekkel kezelték. Így sajnos nem lehet tudni, hogy mi kerülhet a trágyájukkal a talajba.

A trágya fontos szerepet játszhat a talaj regenerálásában és a növények energetizálásában. A siker igazi kulcsa a megfelelő felhasználásban rejlik.

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy iratkozz fel a hírlevelünkre!


Legfrissebb

Hirdetés

Csemegézz

Ez is érdekelhet