KezdőlapHobbyEz az oka annak, hogy a Monstera levelei megsárgulnak

Ez az oka annak, hogy a Monstera levelei megsárgulnak

-

Még több érdekes történetért iratkozz fel a Twice.hu hírlevelére!

A buja, zöld Monstera deliciosa (hétköznapi nevén könnyezőpálma) az egyik legmutatósabb szobanövény lehet, ráadásul könnyen gondozható, és nem túl igényes. Ha azonban a levelek sárgulni kezdenek, az azt jelenti, hogy valami baj lehet a növénnyel.

Az, hogy az alsó levelek lassan megsárgulnak és elhalnak, természetes folyamat, ezért ha csak időnként fedezel fel egy-egy öregebb, sárguló levelet, még nem kell aggódnod. Ha zavar, levághatod ezeket, ha már több mint 50%-uk megsárgult.

Ha azonban több sárga levél is van a növényen, és nemcsak a régebbi, öregebb levelekről van szó, akkor már foglalkoznod kell a problémával. Ehhez először meg kell állapítanod, pontosan mi okozza azt, mivel több különböző dolog is állhat a háttérben – például különböző környezeti feltételek, a nem megfelelő hőmérséklet, fény vagy páratartalom.

Túl magas vagy túl alacsony hőmérséklet

A Monstera 15-30 Celsius fokos hőmérséklet mellett érzi magát a legjobban. A 15 fok alatti hőmérsékletet is képes elviselni ugyan, de a növekedése ilyenkor lelassul. A fagypont körüli hőmérséklet pedig már komoly károkat okoz a növénynek. A nagyon meleg, 32 fok feletti hőmérséklet szintén megterheli a növényt, és a levelek sárgulásához vezethet.

Túl kevés vagy túl sok fény

A fényhiány azt jelenti, hogy a növény nem tud eleget fotoszintetizálni. Ez a levelek sárgulását és lehullását okozhatja. A túl sok fény ugyanakkor túlterhelheti a növényt, vagy a szükségesnél több vizet vehet fel, ami szintén a levelek elhalását okozhatja.

Alacsony páratartalom

A Monstera szereti a magas páratartalmat. A szobanövények általában a 40-50%-os páratartalmat kedvelik, de vannak olyanok is, amik egészen magas, akár 80%-os páratartalomban fejlődnek a legjobban. Az átlagos otthonok páratartalma azonban télen sokkal alacsonyabb, körülbelül 10-20 százalék. A páratartalom hiánya miatt a Monstera levelei a szélükön barnulni kezdhetnek, majd megsárgulnak és lehullnak.

Túlöntözés vagy alulöntözés

A túl sok vagy túl kevés víz szintén a levelek sárgulásához vezet. A túlöntözés károsítja a gyökereket, mivel megakadályozza az oxigénfelvételt, így a növény a szükséges vizet és tápanyagokat sem tudja felszívni. Az alulöntözés miatt a levelek, erőtlenek, szárazak lehetnek, és sárgulni kezdhetnek.

Tápanyaghiány

Néhány évente érdemes friss földbe ültetni a növényt, illetve az is fontos, hogy rendszeresen gondoskodj tápszerről a számára.

Túl kicsi cserép

Ha a gyökerek kinőtték a cserepet, és már a cserép alján lévő lyukon is kilátszanak, összetömörödnek, és nem tudják felvenni a vizet és a tápanyagokat a talajból, ami a levelek sárgulásához vezethet, és hatással lehet a növény általános egészségi állapotára.

Mi a tennivaló, ha a Monstera levelei sárgulni kezdenek

Ha sikerült megállapítani, mi okozza a problémát, elkezdhetsz megoldásokat keresni. Biztosítsd a megfelelő hőmérsékletet és fényviszonyokat a növénynek, a páratartalmat pedig akár egy párásítóval is emelheted. Ha erre nincs lehetőséged, akkor csoportosítsd egy helyre a magasabb páratartalmat kedvelő növényeket, ezáltal létrehozva számukra egy kedvezőbb mikroklímát.

Az is fontos, hogy a megfelelő helyen tartsd a növényt, ahol nem éri huzat vagy direkt napfény, de elegendő fényt kap. Akár egy kifejezetten növények nevelésére kifejlesztett LED lámpát is használhatsz, ha úgy érzed, nincs elég természetes fény a lakásodban. Ha arra gyanakszol, hogy a túl sok fény a probléma forrása, vidd távolabb a növényt a fényforrástól.

Ha alulöntözted a növényt, ezt a legkönnyebb orvosolni. Egyszerűen csak öntözd meg jó alaposan, és lehetőleg olyan cserepet válassz ültetéskor, ami jól megtartja a nedvességet.

Ha túl gyakran öntöztél, hagyd abba az öntözést egy ideig, és csak akkor kezd újra, amikor a talaj teljesen kiszáradt. Szélsőséges esetben előfordulhat, hogy át kell ültetned a növényt, és le kell vágnod a sérült, sötét gyökereket. Figyelj arra, hogy a cserépnek jó vízelvezetése legyen, és a növény soha ne álljon vízben.

Ha a cserép mérete a probléma, ültesd át a növényt egy számmal nagyobb cserépbe. Ha az elmúlt egy évben ültetted át, és van elég helye, de nem használtál tápszert, akkor ez lehet a probléma. Kora tavasszal kezd el a tápozást, és a nyár folyamán havonta egyszer használj felhígított tápoldatot öntözések után. Télen hagyd abba a tápszer használatát.

A legjobb, ha megelőződ a bajt, ezért figyelj oda arra, hogy mindig a megfelelő körülményeket biztosítsd a Monsterának. Az öntözést mindig a talaj nedvességtartama alapján állapítsd meg, ahelyett, hogy egész évben ugyanolyan gyakorisággal öntöznél. A sárguló leveleket pedig vágd le, hogy a növény az új hajtásokra összpontosíthassa minden energiáját.

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy iratkozz fel a hírlevelünkre!


Legfrissebb

Hirdetés

Csemegézz

Ez is érdekelhet