Március beköszöntével felpezsdül az élet a kiskertekben, és kezdetét veszi az a sűrű időszak, amit kertészkedésnek nevezünk. Ilyenkor ültetjük el az első magokat, amelyekből palántákat nevelünk, és szerezzük be azokat a zöldségnövényeket, melyektől gazdag és egészséges termést várunk.
Március első tíz napjában egy szorgos kertész már odakint tevékenykedik a szabadban: előkészíti a talajt a növényeknek, melyekkel be szeretné népesíteni az ágyásokat.
A legtöbb veteményesből nem hiányozhat a sárgarépa, a petrezselyem, a kapor, a borsikafű, a retek, a hagyma, a fokhagyma, a borsó, a spenót és a fejes saláta. De vajon melyiket mikor kell elültetnünk ahhoz, hogy a lehető leghamarabb egészséges termést kapjunk?
A szakértők szerint fontos betartani ezeket a naptári dátumokat, mivel az időjárási viszonyok és a növények fejlődési ciklusa szerint vannak meghatározva. A hónap második felében az uborka és a paprika palántázására is alkalmas lehet az idő, a paradicsom és a padlizsán számára pedig fóliaházakat készíthetünk.
Március 1-10.: sárgarépa, petrezselyem, kapor, lestyán, hónapos retek, hagyma, fokhagyma, metélőhagyma, borsó, spenót, fejes saláta.
Március 10-20.: sárgarépa, petrezselyem, kapor, lestyán, hónapos retek, hagyma, korai burgonya, borsó, spenót, fejes saláta, sóska.
Március 20-30.: hónapos retek, korai burgonya, spenót, sóska, kapor, nyári káposztafélék.
A növények egészséges növekedése, valamint a betegségek és kártevők megelőzése érdekében ajánlott a palántákat és a fóliaházakat az erre a célra szánt termékekkel fertőtleníteni, mielőtt benépesítjük őket. Így gondoskodhatunk a növényeink egészségéről, és biztosíthatjuk magunknak a gazdag és minőségi termést a következő szezonokban.
Az ültetési fázist követően éppoly fontos a betakarítás, ami még várat magára, természetesen, de amikor eljön az ideje, mindig a megfelelő időben szedd le a növényekről a termést, hogy élvezhesd azok ízét és zamatát, ugyanakkor lehetőséget is adj a következő termés kifejlődésére. Ne hagyd az érett zöldségeket túl sokáig a növényen, mert túléretté válhatnak, vagy hajlamosak lehetnek a kártevők támadására.
A betakarítás után a zöldségeket optimális hőmérsékleten és páratartalom mellett tárold, hogy megőrizd a frissességüket. A többletet tartósíthatod vagy lefagyaszthatod, hogy ne vesszen kárba.