KezdőlapHobbyEzeket a zöldségeket március 10-ig el kell ültetned ahhoz, hogy bő termést...

Ezeket a zöldségeket március 10-ig el kell ültetned ahhoz, hogy bő termést kapj!

-

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon, Whatsappon és a Google Hírek-en!

Március beköszöntével felpezsdül az élet a kiskertekben, és kezdetét veszi az a sűrű időszak, amit kertészkedésnek nevezünk. Ilyenkor ültetjük el az első magokat, amelyekből palántákat nevelünk, és szerezzük be azokat a zöldségnövényeket, melyektől gazdag és egészséges termést várunk.

Március első tíz napjában egy szorgos kertész már odakint tevékenykedik a szabadban: előkészíti a talajt a növényeknek, melyekkel be szeretné népesíteni az ágyásokat.

A legtöbb veteményesből nem hiányozhat a sárgarépa, a petrezselyem, a kapor, a borsikafű, a retek, a hagyma, a fokhagyma, a borsó, a spenót és a fejes saláta. De vajon melyiket mikor kell elültetnünk ahhoz, hogy a lehető leghamarabb egészséges termést kapjunk?

A szakértők szerint fontos betartani ezeket a naptári dátumokat, mivel az időjárási viszonyok és a növények fejlődési ciklusa szerint vannak meghatározva. A hónap második felében az uborka és a paprika palántázására is alkalmas lehet az idő, a paradicsom és a padlizsán számára pedig fóliaházakat készíthetünk.

Március 1-10.: sárgarépa, petrezselyem, kapor, lestyán, hónapos retek, hagyma, fokhagyma, metélőhagyma, borsó, spenót, fejes saláta.

Március 10-20.: sárgarépa, petrezselyem, kapor, lestyán, hónapos retek, hagyma, korai burgonya, borsó, spenót, fejes saláta, sóska.



Március 20-30.: hónapos retek, korai burgonya, spenót, sóska, kapor, nyári káposztafélék.

A növények egészséges növekedése, valamint a betegségek és kártevők megelőzése érdekében ajánlott a palántákat és a fóliaházakat az erre a célra szánt termékekkel fertőtleníteni, mielőtt benépesítjük őket. Így gondoskodhatunk a növényeink egészségéről, és biztosíthatjuk magunknak a gazdag és minőségi termést a következő szezonokban.

Az ültetési fázist követően éppoly fontos a betakarítás, ami még várat magára, természetesen, de amikor eljön az ideje, mindig a megfelelő időben szedd le a növényekről a termést, hogy élvezhesd azok ízét és zamatát, ugyanakkor lehetőséget is adj a következő termés kifejlődésére. Ne hagyd az érett zöldségeket túl sokáig a növényen, mert túléretté válhatnak, vagy hajlamosak lehetnek a kártevők támadására.

A betakarítás után a zöldségeket optimális hőmérsékleten és páratartalom mellett tárold, hogy megőrizd a frissességüket. A többletet tartósíthatod vagy lefagyaszthatod, hogy ne vesszen kárba.

RSS Feed Beágyazás

Ezeket olvastad már?

    Legfrissebb

    Hirdetés

    Csemegézz

    Ez is érdekelhet