KezdőlapHobbyEzért nem érik be a paradicsom, zölden marad - Hatalmas hiba, amit...

Ezért nem érik be a paradicsom, zölden marad – Hatalmas hiba, amit sokan elkövetnek!

-

Még több érdekes történetért iratkozz fel a Twice.hu hírlevelére!

A paradicsomtermesztés nagy kihívást jelent a legtöbb kertész számára, az egyik gyakori probléma az egyenetlen érés. A paradicsom lédús és ízletes lesz, de azt már kevesen tudják, hogy a paradicsom miért nem érik be rendesen, van, ami kiesik az érési időszakból, és zöld marad.

Miért marad zöld a paradicsom?

A kerti paradicsom íze nem hasonlítható a piacon, nagy bevásárlóközpontban kapható paradicsoméhoz, éppen ezért próbáljuk meg otthon mi magunk termeszteni. Ha nincs kertünk, a balkonláda is megfelelő terület lehet pár paradicsomtő számára.

A paradicsom termesztése sokunk számára könnyű feladatnak tűnhet, de számos olyan tényező van, amely károsíthatja a palántákat és befolyásolhatja a paradicsom megfelelő érését. Vajon miért nem érik a paradicsom rendesen be, melyek azok a tényezők, amelyek megakadályozzák a folyamatot?

Van, amikor a paradicsom érése az „utolsó száz méteren” problémákba ütközik, és zölden marad. Az is megtörténik, hogy úgy tűnik, éretten szedjük le, de mégis, amikor felvágjuk, kiderül, hogy belül zöld.

Korai szedés és túlöntözés

Az első ok az, hogy a paradicsomot idő előtt leszedjük. Ha a teljes érés előtt betakarítjuk, akkor a leszedés után nem érnek tovább. A legfontosabb az, hogy legyünk türelmesek, és hagyjuk, hogy a paradicsom teljesen megérjen a betakarítás előtt.

A helytelen öntözés a másik fő probléma. A paradicsom túlöntözés vagy alulöntözés esetén zöld marad. Ezért kell egy megfelelő paradicsom öntözési ütemtervet betartani.

Hőmérséklet és fény

Általában a paradicsom érési hőmérséklete nem haladhatja meg a 25 Celsius fokot. Ha a hőmérséklet meghaladja a 30 Celsius-fokot, a növény nem tud többé likopint és karotint termelni, amelyek a természetes vörös színért felelős pigmenteket indukálják.

Ezenkívül, ha a paradicsom árnyékos területeken van, akkor szintén nem tud megfelelően érni. Azokon a területeken, ahol a hőmérséklet alacsonyabb, a paradicsomnak hosszabb lehet az érési ciklusa. Az érés felgyorsítása érdekében olyan technikákat alkalmazhatunk, mint például a növény tetejének levágása, vagy koktélparadicsom fajták termesztése, amelyek sokkal gyorsabban érnek.

Különböző paradicsomfajták

Ha különböző fajta paradicsomot termesztünk, azok más ütemben érnek. Éppen ezért ajánlatos azonos fajta paradicsomot választani, hogy egyszerre érjenek.

Betegségek és kártevők

A betegségek vagy kártevők jelenléte befolyásolhatja a paradicsom egészségét, és lassíthatja az érési folyamatokat. Fontos, hogy folyamatosan figyelemmel kísérjük a paradicsom termését, és korai szakaszban kezeljük a problémákat. Ellenkező esetben a paradicsom megbetegszik, és nem éri el az érettséget.

Megoldások

– a paradicsomot csak akkor szedjük le, ha elérte a teljes érettséget, legyen szép színű és kissé puha

– biztosítsuk a megfelelő napsütést: olyan területre ültessünk paradicsomot, ahol naponta legalább 6-8 órányi napfényben részesülhet

– biztosítsuk a megfelelő tápanyagot: gondoskodjunk arról, hogy a talaj gazdag legyen alapvető tápanyagokban, és hogy a növények megfelelő műtrágyát kapjanak az egészséges növekedéshez

– rendszeresen ellenőrizzük a növényeket, figyeljük a betegségek vagy kártevők jeleit, és azonnal cselekedjünk, ha bármilyen probléma merül fel

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy iratkozz fel a hírlevelünkre!


Legfrissebb

Hirdetés

Csemegézz

Ez is érdekelhet