Az uborkatermésre leselkedő egyik veszély az uborka kiszáradása. A jelenség elkerüléséhez először is ismernünk kell annak okait. Az alábbiakból megtudhatod, miért száradhat ki az uborka, és mit tehetsz annak érdekében, hogy megmentsd a termést.
Miért száradhat ki az uborka?
Ha az uborka kiszárad és megsárgul, minél hamarabb segíteni kell a növényen a termés megmentése érdekében. A tapasztalt kertészek szerint ennek a jelenségnek legalább 5 különböző oka lehet.
Az egyik leggyakoribb ok a nem megfelelő gondozás. A tapasztalatlan termesztők gyakran megfeledkeznek arról, hogy sok uborkafajta nagy vegetatív tömeget képez, ezért metszeni kell a növényt, hogy a termést elegendő napfény érje, és a lombozat ne képezzen túl nagy árnyékot. Az eljárást az első 3-4 fiatal levél hónaljából kinövő hajtásokon, majd a második levél után kinövő összes további hajtáson is el kell végezni.
Nitrogénhiány
Az uborka számára rendkívül fontos tápanyag a nitrogén, éppen ezért ajánlott istállótrágyával dúsított talajba ültetni. De használhatunk komplex, nyomelemekkel gazdagított műtrágyát is.
A megfelelő termesztési környezet hiánya
A meleg napokon a növényeknek sok vízre van szükségük, ezért gondoskodnunk kell a megfelelő öntözésről. A talaj nedvességtartalmát akár az ujjunkkal is ellenőrizhetjük.
Különféle betegségek hatása
A növények nem megfelelő ápolása könnyen megbetegedésekhez vezethet. Szerencsére, ha még idejében észlejük ezeket, könnyen kezelhetőek.
A levelek sárgulását okozhatják gombás fertőzések, például fusarium, lisztharmatfertőzés vagy bakteriális fertőzések.
Helytelen termesztési körülmények
Ilyen tényezők lehetnek a talaj nem megfelelő előkészítése, az elégtelen napfény, a nem megfelelő hőmérséklet. Ezek mind a levelek sárgulásához vezethetnek. Ez esetben sajnos utólag már nem sokat tehetünk.
Ugyanakkor a szürkerothadás is vezethet az uborka elszáradásához. Ehhez általában olyan tényezők járulnak hozzá, mint a magas relatív páratartalom és a magas hőmérséklet.
Mit tehetsz, hogy megmentsd a termést
A legjobb kezelés a megelőzés. Hasznos lehet például a vetésforgó alkalmazása, és fontos, hogy semmiképpen ne ültessünk uborkát tök vagy cukkini után.
Emellett figyeljünk oda a megfelelő öntözésre és tápszerezésre. Erre használhatunk hamut vagy egy külön erre a célra készült infúziót. Ez utóbbi elkészítéséhez használjunk 10 liter vízhez egy liter tejet, 20 gramm szappant és 30 gramm jódot.
Ha a növényeken kártevők jelentek meg, áztassunk 10 liter vízbe egy befőttesüvegnyi hagymahéjat és az így készült oldattal permetezzünk.
Sörsavó vagy kefir oldatával is próbálkozhatunk, ez utóbbihoz 5 liter vízben oldjunk fel 1 liter kefirt. Ugyanakkor ajánlott körülbelül 150 gramm cukor hozzáadása is az oldathoz.
A sárgulás kezdeti szakaszában egy mangánt tartalmazó oldat is segíthet. Ha pedig kártevők okozzák a problémát, különböző biológiai készítmények is hasznosak lehetnek megelőzésként.