KezdőlapHobbyEzért szeretnek a cicák a gazdájukon aludni

Ezért szeretnek a cicák a gazdájukon aludni

-

Még több érdekes történetért iratkozz fel a Twice.hu hírlevelére!

Az, hogy a macskák szeretnek a gazdájukon elaludni, nem számít újdonságnak. Sokan megfigyelték ezt a viselkedést kedvencüknél, de a legtöbben nem tulajdonítottak ennek túl nagy jelentőséget.

Úgy tűnik azonban, hogy ennek a jelenségnek is vannak magyarázatai, és brit kutatók több tanulmányt is készítettek, hogy megértsék a macskák viselkedésének okát.

Igazából több elmélet is létezik, ezek közül a legnépszerűbbeket gyűjtöttük össze.

Első elmélet – hőmérsékleti és energetikai terápia

A macskák átlagos testhőmérséklete magasabb, mint az embereké, 38,6 Celsius fok körül van. Ezért jóval melegebb környezetre is van szükségük, hogy melegen tudják tartani magukat. Biztos megfigyelted már, hogy a cicák szívesen húzódnak olyan meleg helyekre, mint egy fűtőtest, vagy egy napsütötte ablakpárkány.

Az emberi test is nagy mennyiségű hőt bocsát ki, különösen a fej és a végtagok. Ez pedig nagyon is vonzhatja kedvenceinket. Sokan azt is észrevették, hogy amikor fáj valamijük, a macska rátelepedik a fájó testrészre, és a fájdalom idővel megszűnik. Ennek szintén az az oka, hogy az adott testrész környékén megemelkedik a hőmérséklet.

Második elmélet – a kellemes illatok

A cicák szeretik az emberi haj illatát, különösen a nőkét, mivel ők sok hajápolási terméket, samponokat, balzsamokat, pakolásokat használnak, aminek az illatát a macskák is kedvelik.

Harmadik elmélet – kényelem

Egyes kutatók szerint a viselkedés magyarázata egyszerűen az, hogy a macskák szeretik a békés, nyugodt környezetet, és a gazdájuk mellett ilyen nyugalomban lehet részük. A párnád mellett a cicád kedvenc pihenőhelye a hasad vagy a kezed lehet.

A szakértők mégis azt tanácsolják, hogy szoktassuk le kedvencünket erről a szokásáról, mert kellemetlen mellékhatásai is lehetnek: légzési nehézségek (ha a macska a gazdája mellkasán helyezkedik el), végtagzsibbadás, sőt krónikus álmatlanság is előfordulhat.

A legjobb, ha biztosítunk a cicánknak egy kellemes, meleg helyet, ahol pihenhet, még akkor is, ha ő legszívesebben a közelünkben aludna.

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy iratkozz fel a hírlevelünkre!


Legfrissebb

Ez is érdekelhet