KezdőlapHobbyEzt add hozzá a szobanövények földjéhez, hogy egészséges leveleik legyenek és gazdagon...

Ezt add hozzá a szobanövények földjéhez, hogy egészséges leveleik legyenek és gazdagon virágozzanak

-

Még több érdekes történetért iratkozz fel a Twice.hu hírlevelére!

Természetesen mindannyian arra vágyunk, hogy a szobanövények folyamatosan fejlődjenek, és a lakás igazi ékei legyenek, de ahhoz, hogy a talaj éveken át táplálni tudja a növényeket, szükség lehet egy kis segítségre. Szerencsére van egy teljesen természetes és könnyen hozzáférhető tápszer, amivel elérhetjük ezt.

A legtöbb virágföld alapja a tőzeg, ami ártereken élő mocsári növények maradványaiból keletkezik. Szivacsos, részben lebomlott szerves anyag, amely túlnyomórészt tőzegmohából (valamint vízinövényekből) jön létre.

Szubsztrátumként, talajjavító anyagként kiváló, rendkívül jól megtartja a nedvességet és megakadályozza a gyökerek rothadását. Általában műtrágyával és vízmegkötő kristályokkal keverik, pH-értékét mészkővel állítják be, hogy lúgosabb legyen.

De a növények nem sokáig érzik jól magukat a tőzegalapú talajban, és egy-két szezon után lelassul a növekedésük, sőt, ha rosszabb minőségű földről van szó, akár már néhány hónap után is szükség lehet az átültetésre.

Ez azért van, mert a tőzegalapú talajokat nem kifejezetten hosszú távú használatra tervezték. Valójában az igazi előnyük az, hogy olcsók, könnyen csomagolhatók és értékesíthetők.

Hátránya, hogy hamar lebomlik, ilyenkor víztartó képessége szinte megszűnik. Ha kiszárad, többé nem képes vizet felvenni. Ezért érdemes csak kis mértékben keverni a virágföldekhez.

Ahhoz, hogy a szobanövények megfelelően fejlődjenek, szükségük van tápanyagokra is, és ezt egy teljesen természetes tápoldattal is biztosíthatjuk, aminek egyetlen alapanyaga minden háztartásban megtalálható.

A szakértők szerint a fokhagyma képes biztosítani a szükséges tápanyagokat a szobanövények talajának, ezáltal serkenti a növekedésüket és elősegíti a virágképződést. Ráadásul a tápoldat elkészítése rendkívül egyszerű, mindössze néhány lépésből áll.

Hámozz meg és zúzz össze néhány gerezd friss fokhagymát. Tedd az összezúzott gerezdeket egy tálba, és önts rájuk vizet. (Az ideális arány körülbelül 1 liter víz minden gerezdhez). Hagyd állni ezt a keveréket 24 órán át.

A fokhagymában lévő tápanyagok kioldódnak a vízben, ezután már csak le kell szűrnöd, és kész is van a tápoldat. Öntözd ezzel a növényeket, a talajt és a leveleket egyaránt.

Használd ezt a tápoldatot körülbelül kéthetente az aktív növekedési időszakban, hogy megőrizd a növények vitalitását, megerősítsd a leveleiket és elősegítsd a virágképződést.

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy iratkozz fel a hírlevelünkre!


Legfrissebb

Hirdetés

Csemegézz

Ez is érdekelhet