Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy iratkozz fel a hírlevelünkre!

Valószínűleg minden macskatulajdonos ismeri azt az érzést, amikor a cicája nyalogatni kezdi. A legtöbben nem tulajdonítanak különösebb jelentőséget ennek a gesztusnak, pedig a szakértők szerint ennek minden esetben oka van.

Ha a cica a gazdája kezét vagy arcát nyalogatja, az elsősorban az anyai ösztönök megnyilvánulása lehet. Az első dolog, amit az újszülött kiscicák tapasztalnak, az édesanyjuk nyalogatása. Ez az ösztön elsősorban arra irányul, hogy eltüntesse a kismacska szagát, hogy a ragadozók ne találhassanak rá.

A felnőtt macskák egymás bundáját is előszeretettel nyalogatják. Ez különleges rituálénak számít náluk. Ezért, ha a gazda és kedvence közötti kapcsolat elég szoros, a macska az embert is nyalogathatja. De, ahogy azt már mondtuk, ez a nyalogatás nem ok nélkül történik.

Ha a cica az ember kezéhez nyomja a nedves orrát, azzal a megelégedését fejezi ki, vagy éppen simogatást kér. A gazdi nyalogatása néha azt jelenti, hogy kedvencünk finom falatokra vágyik, és ezt így próbálja az értésünkre adni. Ez különösen reggel jellemző, amikor az éhes állat nyalogatással ébreszt fel bennünket.

A nyalogatás és mosdatás általában kedves gesztus, de előfordulhat olyan szituáció is, amikor aggodalomra adhat okot.

Az ember szaga

A macskák gyakran azért nyalogatják az ember kezét, mert erős ételszagot éreznek rajta, például, ha halat vagy húst készítettünk. Minél erősebb a szag, annál inkább törekszik a cica, hogy megszabadítson tőle.

A gazdi védelmezése és gondozása

Ha a macska megszokta, hogy a gazdája hét közben egy bizonyos időpontban ébred, akkor hétvégén sem lesz mód lustálkodásra. A cica a megszokott időben „mosdatni” kezd bennünket, így fejezve ki törődését és szimpátiáját.

Társas kapcsolatok

Nem minden macska tartja úgy, hogy a gazdája az úr a háznál. Az a macska, aki „falkavezérnek” tartja magát, azért nyalogatja a gazdáját, mert úgy gondolja, hogy az egyedül képtelen lenne erre.

Egyszerű elfoglaltság

A macskák néha pusztán unalmukban is nyalogatják a bundájukat. Ebben az esetben ajánlott több figyelmet fordítani a cicára.

Betegség

Ha a macska állandóan nyalogatja a bundáját, az betegségre is utalhat. Ilyenkor az első dolog, amit ellenőrizned kell, hogy nincs-e valamilyen bőrbetegsége. Ha észlelsz valami gyanúsat, azonnal fordulj állatorvoshoz.