KezdőlapHobbyEzt kell tenni, ha a szőlő elfonnyad, mielőtt beérne - így mentheted...

Ezt kell tenni, ha a szőlő elfonnyad, mielőtt beérne – így mentheted meg a termést!

-

Még több érdekes történetért iratkozz fel a Twice.hu hírlevelére!

Sokan, akik saját szőlőt próbálnak termeszteni, azon kaphatják magukat, hogy a gyümölcs még azelőtt elkezd fonnyadni, vagy rothadni, hogy megérne a szüretelésre. Ilyen esetekben a cselekvés nem tűr halasztást, és mindenekelőtt ki kell deríteni, mi okozza a problémát, hogy megmenthessük a termést.

Az okok sokfélék lehetnek, például bizonyos betegségek, de az is lehet, hogy te magad követtél el valamilyen hibát.

A vízhiány kiszáríthatja a szőlőt

Az egyik legfőbb ok, amiért a szőlő elszáradhat, ha nem kap elég vizet. A csapadékmennyiségtől függően mindig gondoskodnunk kell arról, hogy a szőlőtőkék elegendő nedvességet kapjanak, mert ez nagyban befolyásolja a termést.

Egy másik probléma, amely a szőlő kiszáradásához/elrothadásához vezethet, a megfelelő tápanyagok hiánya. Az elégtelen magnézium- vagy káliumtartalom a szőlő egyenetlen érését okozhatja.

De a napégés is kárt tehet a gyümölcsben, így a szőlő elveszítheti a színét, világosbarnára vagy fehérre színeződhet. Ez akkor történik meg, ha a fürtök ki vannak téve a napsugaraknak. Ebben az esetben a probléma megoldódik, ha gondoskodunk az árnyékolásról hálók segítségével, amiket aztán eltávolíthatunk, ha a napsugarak már nem olyan erősek.

Lisztharmat gombafertőzés

A szőlőt bizonyos betegségek is megtámadhatják. Az egyik leggyakoribb gombás betegség a lisztharmat.

A szőlőlisztharmat tünetei a szőlő minden zöld részén, a leveleken, hajtásokon, a kacsokon valamint a fürtökön egyaránt megjelennek. A leveleken lisztes bevonatot képez a kórokozó. Ebben az esetben specifikus gombaölő szerekkel kell kezelni a szőlőt (ilyen például a Kumulus, a Vivando és a Sercadis).

Peronoszpóra fertőzés

A peronoszpóra egy másik gombafaj, ami gyakran megtámadhatja a szőlőt. A szőlőszemeken elszíneződő foltok jelennek meg, és a betegség előrehaladtával szürkésfehér réteg képződik rajtuk.

Ebben az esetben is speciális gomba elleni szerekre van szükség (ilyenek például a Folpan 80 WDG, Polyram DF, Melody Compact 49 WG, Captan 80 WDG, Champ 77 WG, Folimorf vagy a Delan Pro).

Végül, de nem utolsó sorban a fenésedés, vagy más néven antraknózis is gyakori gombás betegség. Ebben az esetben a szőlő beérik ugyan, de a gyümölcsök rothadni kezdenek, és barna foltok jelennek meg rajtuk. Ahhoz, hogy ezt a betegséget távol tartsd a szőlőtől, nyugalmi időszakban vagy tavasszal bordóilével kell kezelned a tőkéket.

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy iratkozz fel a hírlevelünkre!


Legfrissebb

Hirdetés

Csemegézz

Ez is érdekelhet