KezdőlapHobbyEzzel a módszerrel könnyen megszabadulhatsz a virágföldben felbukkanó penésztől

Ezzel a módszerrel könnyen megszabadulhatsz a virágföldben felbukkanó penésztől

-

Még több érdekes történetért iratkozz fel a Twice.hu hírlevelére!

Előfordulhat, hogy a szobanövényeink földjét fehér vagy fekete penész borítja el. Erre azonban figyelnünk kell, hogy elkerüljük a negatív következményeket.

A fekete penész nemcsak a növényt, hanem az otthonunk lakóit is károsíthatja, ugyanis allergiát okozhat. Leggyakrabban a fehér penész jelenik meg a talajon, és ez a túlzott hő és páratartalom miatt következik be.

A növény körüli talaj tömörödik, és olyan kéregszerűvé válik, amely nem enged át annyi levegőt, amennyire a növénynek szüksége van.

Ez befolyásolja a talaj ásványi összetételét és savasságát, és ha nem teszünk semmit ellene, a növényünk elpusztulhat.

A penész tehát a következő okok miatt fordulhat elő:

  • a vízelvezető lyukak hiánya vagy eltömődése;
  • túlzott páratartalom gyakori öntözés mellett;
  • rossz minőségű víz.

Így szabadulhatunk meg a penésztől

A penészt azonnal kezelni kell, amint megjelenik, mert különösen a fehérpenész azonnal és nagyon mélyen beszivárog a talajba.

Először el kell távolítania a talaj felső rétegét, majd ezután öntözzük meg a földet gyenge kálium-permanganát oldattal. Tegyünk friss talajt a cserépbe aktív szén és homok hozzáadásával, majd öntsünk rá Fitosporin-M-et.

Annak érdekében, hogy nagyobb eséllyel szabaduljunk meg a penésztől, egyszerűen ültessük át a növényeket egy más cserépbe, miközben kicseréljük a talajt is. Ne felejtsük el időnként meglocsolni őket Fitosporin-M-mel, amely védelmet nyújt a penész és a gomba ellen.

Öntözzük a növényt, ha a talaj kissé kiszárad, és ne felejtsük el fellazítani sem.

A penészedés megelőzésének módjai:

1. A cserepeket vízelvezető lyukakkal kell ellátni, hogy a növényben ne maradjon felesleges nedvesség.

2. Akkor jó a talaj, amelybe a növényeket ültetjük, ha trichodermin (egy biológiai gyógyszer, amelynek célja a növények gyökérzetének védelme a fertőzésekkel szemben) vagy faszén van az összetevői között.

3. Fedjük be a földet homokkal.

4. A penész nem szereti az erős fényt, ezért tegyük fényre a növényt.

5. Növényünk kiváló minőségű tápláléka egy hamuból készült főzet lesz, amely már a penészgomba megjelenésekor képes felvenni a harcot.

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy iratkozz fel a hírlevelünkre!


Legfrissebb

Hirdetés

Csemegézz

Ez is érdekelhet