KezdőlapHobbyEzzel a természetes tápoldattal öntözd az orchideát, ha azt akarod, hogy virágozzon!

Ezzel a természetes tápoldattal öntözd az orchideát, ha azt akarod, hogy virágozzon!

-

Még több érdekes történetért iratkozz fel a Twice.hu hírlevelére!

Az orchideák rendkívül népszerű, de köztudottan igényes szobanövények, és sokaknak nehézséget okoz, hogy folyamatos virágzásra ösztönözzék ezeket a növényeket. A két leggyakoribb probléma a magas páratartalom és a következetes öntözés biztosítása.

A lepkeorchidea vagy pillekosbor (Phalaenopsis) a legegyszerűbben gondozható orchideafajta, ami különböző színekben és méretekben kapható. Ezek az orchideák több hétig virágoznak, és nem igényelnek erős fényt vagy specifikus hőmérsékletet, ezért viszonylag könnyen virágzásra bírhatók.

Ha mégis nehézségeid vannak ezen a téren, van egy rendkívül egyszerű trükk, amit kipróbálhatsz, és ehhez csak banánhéjra van szükséged.

A kertészek szerint az orchideák banánvízzel való táplálása virágzásra ösztönözheti a növényeket.

A Gardening UK Facebook csoport oldalán többen is megosztották a módszerrel kapcsolatos tippjeiket, miután egy felhasználó más orchideatulajdonosok segítségét kérte, hogy virágzásra bírja egyébként egészségesnek tűnő növényét.

A csoport tagjai megjegyezték, hogy a lepkeorchidea jellemzően tavasszal virágzik, de van rá mód, hogy máskor is virágzásra bírjuk. „Az enyémen banánvizet használtam, és a tetején három ága van, amelyeken virágbimbók vannak” – írta egy nő.„Most mentettem meg a nővérem elhervadt orchideáját banánhéjvízzel. Ez visszahozta az életbe, és virágzásra ösztönözte a virágtalan orchideát” – tette hozzá egy másik hozzászóló is.

A banánhéjvíz elkészítéséhez egyszerűen vízbe kell áztatni a gyümölcs héját, ez ugyanis káliumot tartalmaz, amire a növényeknek hatalmas szükségük van a fejlődéshez.

Ugyanakkor más makro és mikro tápanyagokban is gazdag, ami nagyszerű, ráadásul olcsó természetes tápszerré teszi ezt a közkedvelt gyümölcsöt.

Az egyetlen probléma a banánvíz kellemetlen szaga, ami a benne lévő mikroorganizmusok miatt alakul ki, és ami veszélyeztetheti a gyökereket. Ennek elkerülése érdekében a banánvizet fel kell forralni.

A banánvíz elkészítéséhez helyezz néhány feldarabolt banánhéjat egy tál vízbe, és hagyd erjedni azt 7-10 napig. Ezután távolítsd el a banánhéjakat, és forrald a vizet körülbelül 5 percig, hogy a benne lévő mikroorganizmusok elpusztuljanak, és a kellemetlen szag megszűnjön. Ezután hígítsd fel a banánvizet vízzel egy az öthöz arányban, és öntözd meg ezzel az oldattal az orchideákat.

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy iratkozz fel a hírlevelünkre!


Legfrissebb

Hirdetés

Csemegézz

Ez is érdekelhet