KezdőlapHobbyEzzel az egyszerű konyhai hozzávalóval megelőzhető a kerti növényeink rothadása, lefeketedése és...

Ezzel az egyszerű konyhai hozzávalóval megelőzhető a kerti növényeink rothadása, lefeketedése és a leveleik foltossága!

-

Még több érdekes történetért iratkozz fel a Twice.hu hírlevelére!

Ha te is szívesen és odaadással csinosítgatod otthonod kertjét, akkor minden bizonnyal arra törekszel a leginkább, hogy a pázsit üdezöld és puha legyen, a virágjaid pedig szivárványként színesítsék az összképet. Ennek megvalósításához azonban kőkemény munka kell, különösen akkor, ha olyan helyen élünk, ahol magasabb a különböző gombás növénymegbetegedések esélye.

Világszerte közel 19.000 különböző gombafajtát tartanak számon, amelyek elsősorban a növényekre jelentenek veszélyt. Vegyük csak a penészgombát, amely szinte napok alatt képes elpusztítani a növényeinket, ha egyszer felüti a fejét a kertünk valamelyik szegletében.

Kiirtásukért manapság már számtalan gombaölő szert beszerezhetünk, azonban ezen termékek közül csak nagyon kevés alkalmazható biztonságosan. Egyes súlyosabb esetekben a gombaspórák akár ellenállóvá is válhatnak a különböző kemikáliákkal szemben, így kénytelenek vagyunk újabbnál újabb szerekkel próbálkozni.

Szerencsére azonban, mint a legtöbb problémára, így a gombás fertőzések kérdésére is a természetben találunk választ. Szinte minden konyhában megtalálhatóak azok a természetes hozzávalók, amelyek képesek kíméletesen, de hatékonyan ártalmatlanítani a fertőzést.

A levegőben terjedő gombaspórák szinte bármilyen felületen képesek megtapadni, ám ehhez megfelelően nedves és meleg párás időre van szükségük. Azonban ez sem aranyszabály, ugyanis léteznek olyan gombafajták, amelyek inkább a hideg téli időszakban terjed jobban.

Ha már a gombás növényfertőzésekről beszélünk, akkor említsünk is meg néhány konkrét példát, amelyekért mind-mind a gombás fertőzés felel: a növények lefeketedése, lisztharmat, rothadás, levélfoltosság.

Ahhoz, hogy ezeket megelőzhessük, ideje egy gyors és hatékony módszerrel védekezni a gombás fertőzések ellen. Csupán szódabikarbónára és szappanoldatra lesz szükséged!

A lúgos hatású szódabikarbónás egyveleg legyőzi a gombás fertőzéseket!

A gombaellenes szert így készítsd el:

  • 1 teáskanál szódabikarbónát 3 csepp folyékony szappannal keverj el
  • majd ehhez adj 1 l vizet.Ezt az arányt betartva akár növelheted is az adagokat, attól függően, hogy mekkora területet kell vele lekezelned.
  • az elkészült folyadékot töltsd egy szórófejes palackba és fújd be az érintett növényeket és a pázsitot

Mivel a gombák elsősorban savas közegben érzik jól magukat, ez az egyveleg csodaszerként fogja őket ártalmatlanítani. Mivel a szódabikarbóna lúgos kémhatású, megemeli a felület pH-értékét, ami kedvezőtlenné teszi a gombák számára az életkörülményeket.

Annak érdekében, hogy a penész ne kerüljön vissza a növények közé, van néhány hatékony intézkedés, amelyet jó, ha beillesztesz a napi kertészkedési rutinodba.

Elsősorban az öntözésre figyelj oda. A túl sok nedvesség kedvez a gombáknak. A legjobb, ha reggel öntözöl, mert ha este vagy éjszaka tennéd, valószínű, hogy a talaj túlságosan felázna. Továbbá kerüld a növények közvetlen locsolását! Inkább a talajt öntözd, ne a leveleket.

Arra is érdemes odafigyelni, hogy milyen távolságra vannak egymástól az egyes növények. Senki sem szeret szűk helyen tartózkodni, ahogy a zöldségek és fűszernövények sem. A növények is élő és lélegző organizmusok, így ha az egyikük megbetegszik, könnyen továbbadhatja a társának.

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy iratkozz fel a hírlevelünkre!


Legfrissebb

Hirdetés

Csemegézz

Ez is érdekelhet