A paradicsom a veteményeskertek igazi sztárja, sokan döntenek úgy, hogy megpróbálkoznak a termesztésével. De ahhoz, hogy a lehető legjobb termést gyűjthesd be, nem árt, ha elsajátítasz néhány trükköt a szakértőktől.
A legjobb tápoldat a paradicsom számára
A nagy és édes paradicsomok titka egy roppant egyszerű és könnyen előállítható tápoldatban rejlik, amihez nincs szükség egyébre, mint egy kis zabra és vízre. Ráadásul ez a tápoldat több zöldségfajta esetében is alkalmazható, például a padlizsán és a paprika számára is kiváló.
Magas vitamin és nyomelem tartalmának köszönhetően fantasztikus eredményeket érhetsz el vele. A zabban található magnézium például elősegíti az erős gyökérfejlődést, a foszfor pedig a virágzás során hasznos. Végül, de nem utolsósorban a kalcium segít az erős és stabil hajtások kialakításában.
A vitaminok és ásványi anyagok mellett ez a tápszer a földigiliszták szaporodásához is hozzájárul, amik fellazítják a talajt. Ugyanakkor a gombás fertőzésektől és rothadástól is megvédi a növényt.
Hogy készítheted el ezt a természetes tápszert
Több módszerrel is próbálkozhatsz, de lényegében mindegyik nagyon egyszerű.
Törj össze 3 evőkanál zabot egy turmixgépben, önts rá 1 liter vizet, és hagyd állni a keveréket 2 órán át, időnként megkeverve azt. Ezután szűrd le, és hígítsd egyenlő arányban vízzel. Kétnaponta öntözd a paradicsomokat ezzel a tápoldattal.
Egy másik, intenzívebb módszer is létezik. Ehhez önts 10 liter forró vizet 0,5 kg zúzott zabpehelyre, és hagyd állni a keveréket 5 napig.
Ezzel az oldattal kéthetente kell megöntözni a paradicsomokat, egy növényre körülbelül 500 ml folyadéknak kell jutnia.
De szárított zabpelyhet is használhatsz oldat helyett. Szórd az összezúzott zabpelyhet a földre a paradicsomok körül, majd egy gereblyével oszlasd el egyenletesen a zabot, hogy elkeveredjen a talajjal. Ezt követően meg kell öntözni a növényeket.
Bármelyik módszert választod, néhány héten belül megmutatkoznak az eredmények.