KezdőlapHobbyEzzel szórd be a fóliaházban nevelt paprikát májusban, hogy egészségesek maradjanak

Ezzel szórd be a fóliaházban nevelt paprikát májusban, hogy egészségesek maradjanak

-

Még több érdekes történetért iratkozz fel a Twice.hu hírlevelére!

Ha azt szeretnénk, hogy egészséges legyen a paprikánk a fóliaházban, akkor egy apró részletet mindenképp be kell tartanunk. A betegségek akkor jelennek meg, amikor a legkevésbé számítasz rájuk, jobb, ha megelőzzük őket.

Vannak jelek, amelyek arra utalnak, hogy a paprikapalántánk megbetegedett. Ha későn vesszük észre, hogy a paprikánk megbetegedett, akkor már sajnos semmit sem tudunk tenni a szövődmények ellen. A leggyakoribb paprikabetegségek közé tartozik a bakteriális foltosodás. Jellegzetes tünetei a sárga vagy barna foltok a leveleken, és a termésen látható bakteriális váladék.

A betegségek kezelésére és a paprika védelmére különféle kezelési lehetőségek vannak. Az egyik legelterjedtebb és leghatékonyabb megoldás a réz alapú gombaölő és baktériumölő szerek alkalmazása.

Ezek a termékek úgy fejtik ki hatásukat, hogy megzavarják a baktériumok anyagcseréjét, segítve a betegségek terjedésének szabályozását és megelőzését.

A kereskedelemben számos rézalapú gombaölő készítmény található, mint például a Bordeaux Mixture, a réz-hidroxid és a rézoxiklorid, amelyek hatékonyak lehetnek a paprika bakteriális betegségeinek leküzdésében.

Ezenkívül egyes kombinált termékek rezet és cinket is tartalmaznak, így szélesebb körű védelmet nyújtanak a bakteriális és gombás betegségek ellen.

A természetes megoldásokat kedvelők számára olyan biofungicid szerek is vannak, amelyek természetes organizmusokat vagy hatóanyagokat tartalmaznak, amelyek hatékonyak a bakteriális betegségek leküzdésében, vegyi növényvédő szerek használata nélkül.

Ezenkívül a foszforsavas kezelések bizonyos esetekben sikeresen alkalmazhatók a bakteriális foltosodás ellen. A foszforsavnak antibakteriális hatása van, segíthet a paprika bakteriális betegségeinek leküzdésében.

Mivel kezeljük a beteg paprikát?

A lisztharmat ellen

Ez a betegség a növények leveleit és szárát támadja meg, jelentős károkat okozva a termésben. Ismertetőjele a fehér vagy szürke foltok a leveleken, a gombás micélium növekedése által okozott porszerű réteg, a levelek elszíneződése és deformációja, valamint a fejlődés hanyatlása, a termés csökkentése.

A lisztharmat kezelésére és a paprika védelmére a kalcium-szulfát a legjobb gombaölő szer. A címkén feltüntetett utasításoknak megfelelően alkalmazható.

Különféle kén alapú gombaölők is léteznek, mint például a réz-szulfát és a kálium-szulfát, amelyek sikeresen alkalmazhatók a lisztharmat ellen.

A szódabikarbóna egy másik hatékony megoldás a lisztharmat leküzdésére, és oldat vagy por formájában alkalmazható a növényekre. Bizonyos azol típusú gombaölők, például a propikonazol vagy a tebukonazol, szintén hatékonyak lehetnek a betegség leküzdésében.

A szürkerothadás jelentős károkat okozva veszélyezteti az üvegházban termesztett paprikákat. A tünetei közé tartoznak a szürke vagy barna foltok a leveleken, amelyek lehetnek nedvesek vagy szárazak, az érintett levelek és szárak lágy és rothadó textúrája, a gyümölcs elszíneződése és rothadása, valamint fehér penész (micélium) megjelenése a növény felületén.

A rézsók hatékonyak a szürkerothadás ellen, a címke utasításai szerint kell alkalmazni. Ezenkívül bizonyos triazol gombaölők, például trifloxistrobin és tebukonazol, valamint karbamát gombaölők, például iprodion, szintén hatékonyak lehetnek a betegség leküzdésében.

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy iratkozz fel a hírlevelünkre!


Legfrissebb

Hirdetés

Csemegézz

Ez is érdekelhet