KezdőlapHobbyEzzel tápszerezd a futórózsákat, hogy egész nyáron virágozzanak

Ezzel tápszerezd a futórózsákat, hogy egész nyáron virágozzanak

-

Még több érdekes történetért iratkozz fel a Twice.hu hírlevelére!

A futórózsák gyönyörű látványt nyújtanak, de ahhoz, hogy egész nyáron át virágozzanak, szükségük van egy kis plusz gondoskodásra és tápszerre.

A jó hír az, hogy sok hagyományos rózsabokor fajtától eltérően a futórózsák a vegetációs időszak során többször is megismételhetik a virágzási ciklusukat, feltéve, ha elég energiájuk van ehhez. Ahhoz, hogy biztosítsuk a szükséges erőforrásokat, három fontos feladatot kell elvégeznünk a nyár folyamán: a tápszerezést, az elhalt virágok eltávolítását és a metszést.

A tápszerezés létfontosságú a rózsák számára leginkább szükséges tápanyagok biztosításához, ráadásul az is fontos, hogy ezt a megfelelő időben tegyük.

Az elhalt virágok eltávolítása és a metszés pedig segítenek felfrissíteni a növényt, hogy újabb virágokat hozhasson. Ha mindhárom fenti műveletet megfelelően és következetesen végezzük, akkor a futórózsák késő tavasztól egészen késő őszig virágozni fognak.

Tápszerezés

A növényeknek sok energiára van szükségük a virágzáshoz, és gyorsan kimeríthetik a talajt, ezért pótolnunk kell az elhasznált erőforrásokat. A futórózsák esetében a kulcs az erősebb virágzáshoz az, hogy a megfelelő időben juttassuk el hozzájuk a szükséges tápanyagokat. Erre a legjobb időpont az új virágzási ciklus kezdete, közvetlenül azelőtt, hogy az új bimbók megjelennének, vagy éppen amikor elkezdenek megjelenni.

A megfelelő tápszer kiválasztása a futórózsák számára

Az első tápszerezés ideje kora tavasszal van, amikor a bimbók megjelennek, majd az első virágzási ciklus után, a következő kezdetén.

A kúszórózsák esetében mindig olyan műtrágyát érdemes használni, ami valamivel több foszfort tartalmaz, mint nitrogént és káliumot. Bár a nitrogén és a kálium szintén elengedhetetlen tápanyagok, de a virágzás elősegítéséhez elsősorban foszforra van szükségük. Ezért olyan N-P-K műtrágyára van szükség, amiben a nitrogén, foszfor és kálium aránya valahol a 4-6-2 és 4-6-4 közötti tartományban van.

Általános szabályként elmondható, hogy a legtöbb futórózsa késő tavasszal virágzik először, ezt követően pedig még 2-3 virágzási ciklus várható körülbelül 4-6 hetente, feltéve, ha biztosítjuk a szükséges tápanyagokat, és eltávolítjuk az elhalt virágokat.

Az elhalt virágok eltávolítása

Az elhervadt virágok eltávolítása létfontosságú, mivel azok erőforrásokat vonnak el a növénytől, ahelyett, hogy az új virágokra fordítaná azokat. Ahhoz, hogy a futórózsa hosszabb ideig gazdagon virágozzon, néhány naponta fordíts időt az elhervadt virágok eltávolítására. Amikor pedig a bokor egy virágzási ciklus végéhez közeledik, itt az ideje egy alaposabb metszésnek a következő ciklus előkészítéséhez.

Metszés

Ez alaposabb tisztítást jelent, mint az elhalt virágok eltávolítása, és ilyenkor a vadhajtásokat vagy túl hosszúra nőtt hajtásokat is el kell távolítani, mivel ezek csak ritkán hoznak virágot, és energiát vesznek el a növénytől. Ezenkívül mindig távolíts el minden törött, illetve betegség vagy egyéb károsodás jeleit mutató ágat is.

A metszés végeztével újabb adag műtrágyát adhatunk a növénynek, hogy segítsen a regenerálódásban, és elősegítse az új bimbók képződését.

Az ősz közepétől azonban már soha nem szabad tápszerezni a rózsákat, mivel ez új növekedésre ösztönözheti a növényeket, ami súlyos károkhoz vezethet a téli fagyok beálltával.

A szezon végén használj egy adag komposztot mulcsrétegként, ez nemcsak védelemként szolgált, de feltölti a talajt friss tápanyagokkal is, így a következő tavasszal a növények gyorsabban fejlődésnek indulnak majd. Arra is figyelj, hogy az ágakat gondosan rögzítsd valamilyen tartószerkezethez, hogy elkerült a szél okozta károkat.

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy iratkozz fel a hírlevelünkre!


Legfrissebb

Hirdetés

Csemegézz

Ez is érdekelhet