KezdőlapHobbyEzzel tápszerezd tavasszal a sásliliomot, hogy szépen virágozzanak a kertben

Ezzel tápszerezd tavasszal a sásliliomot, hogy szépen virágozzanak a kertben

-

Még több érdekes történetért iratkozz fel a Twice.hu hírlevelére!

A sásliliom (Hemerocallis) az egyik legnépszerűbb és leghálásabb évelő növény, ami rendkívül szívós és nem igényel túl sok gondoskodást. Nemcsak a szárazságot és a hőséget viseli jól, de a kártevőknek is hatékonyan ellenáll. Ahhoz azonban, hogy gazdagon virágozzon, szüksége lehet egy kis segítségre, ezért gondoskodnunk kell a tápanyagigényéről.

A sásliliom nem nagy tápanyagigényű növény, és a legtöbb talajtípushoz nagyszerűen alkalmazkodik. De ha tavasszal biztosítjuk számára a szükséges tápanyagokat, azzal garantálhatjuk a bőséges virágzást a teljes vegetációs időszakban.

A sásliliomok tápszerezése tavasszal

A sásliliomok tápszerezésére a legjobb idő a kora tavasz, amikor a növények elkezdenek kihajtani a talajból. Ha ekkor biztosítjuk számukra a szükséges tápanyagokat, elraktározzák az energiát, és később a virágzásra fordítják azt. Ha azonban közvetlenül a virágzás előtt vagy az alatt használunk tápszereket, azzal csak a vegetatív növekedést segítjük elő, nem pedig a virágzást.

De van néhány dolog, amit még a tavaszi tápszerezés előtt el kell végeznünk. Először is fontos, hogy eltávolítsuk az előző évi elhervadt virágokat és leveleket – ezt ideális esetben még ősszel meg kell tennünk, hogy a növény a következő tavasszal gyorsan regenerálódjon. Ezenkívül érdemes szétválasztani a növényeket, mivel a gyökérzet meglehetősen kusza rendszerré alakulhat.

Ha hagyjuk, hogy a gyökérzet túlságosan kuszává váljon, a növények nehezen tudják felvenni a tápanyagokat a talajból, és míg a lombozat dúsabbá válhat, egyre kevesebb virágot hoznak, sőt, a virágzás idővel akár teljesen abbamaradhat.

Szerencsére a sásliliomok rendkívül szívósak, és jól viselik az egyes tövek szétválasztását akár ősszel, akár tavasszal, sőt, még akár nyáron is. A jó hír az, hogy ha tavasszal, még a vegetációs időszak kezdetén szétválasztjuk a töveket, valószínűleg már ugyanabban a szezonban ismét virágozni fognak. A sásliliomokat körülbelül 4-5 évente érdemes ritkítani, szétválasztani, hogy továbbra is gazdagon virágozzanak.

A megfelelő műtrágya kiválasztása

A sásliliomok esetében a legjobb műtrágya a kiegyensúlyozott N-P-K (nitrogén, foszfor, kálium) tartalmú granulátum. A nitrogén a növények általános növekedéséhez szükséges. Ez táplálja a lombozatot, és ez teszi a növényeket egészségessé és zölddé. A foszfor és a kálium létfontosságú a növények egészségéhez, és ami még fontosabb, a virágzáshoz.

A sásliliom esetében érdemes olyan N-P-K granulátumot használni, aminek a nitrogén-foszfor-kálium aránya a 10-10-10 és 15-15-15-15 közötti tartományba esik.

A műtrágya granulátumok lassabban szívódnak fel a talajban, és hetek leforgása alatt szabadítják fel a tápanyagokat, nem pedig néhány nap alatt, mint a folyékony műtrágyák.

Ez megakadályozza, hogy a növények túl gyorsan növekedjenek, és nemcsak a dús lombozat kialakítására használják ezt az energiát. Ehelyett lassan szívják magukba a tápanyagokat, és az energia nagy részét a virágzásra tudják tartalékolni.

Használj körülbelül 1/4 csésze műtrágya granulátumot egy átlagos méretű növényhez. Ha a növények egy kicsit nagyobbak, használhatsz egy nagyobb adagot, ha pedig kisebbek, kevesebbet, körülbelül 1/8 csészényi adagot.

Szórd a granulátumot egyenletesen a növények tövébe, majd öntözz alaposan, hogy a műtrágya elkezdjen bekerülni a talajba. Ez egyúttal abban is segít, hogy a műtrágya granulátum véletlenül se maradjon az alsó leveleken, megégetve azokat.

Ezután takard le néhány cm vastag mulcsréteggel a talajt a növények körül. Ez nagyszerű védelmet biztosít, miközben a műtrágya granulátum lassan felszívódik a talajban a mulcsréteg alatt.

A virágzási ciklus végén távolítsd el az elhervadt virágokat, mivel ez lehetővé teszi a növény számára, hogy a megmaradt energiáját a következő évi virágzásra raktározza. Ha nem távolítod el az elhalt virágokat, azok idővel magfejeket képeznek, és ez nemcsak esztétikátlan, de fölösleges energiát vesz el a növénytől.

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy iratkozz fel a hírlevelünkre!


Legfrissebb

Hirdetés

Csemegézz

Ez is érdekelhet