Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy kövesd legújabb Facebook oldalunkat!

Egyre több hír kering arról, hogy a rizs, amit a kereskedelemben vásárolunk, lehetséges, hogy tulajdonképpen műanyagból készült.

Hihetetlen még a rizst is hamisítják, mi pedig sokszor azzal a tudattal illesztjük be az étrendünkbe, hogy egészséges, és diétás. Mielőtt megennénk, járjuk utána, hogy igazi, vagy hamisított rizzsel van-e dolgunk.

Az alábbiakban néhány olyan módszert mutatunk, melyek segítségével kiszűrhetjük, hogy melyik a hamisított rizs, és melyik az igazi. A Kínából érkező, “meggyanúsított” rizs, nem teljes mértékben műanyag, ugyanis van még benne egy kevés krumplikeményítő is. Szakértők szerint, egy adag ebből a rizsből annyit jelent a szervezet számára, mintha megettünk volna egy nejlonzacskót.

Teszteljük a rizst, mielőtt megennénk!

1. Vízteszt

– egy pohár hideg vízbe tegyünk egy teáskanál rizst, majd alaposan keverjük össze. Ha rövid időn belül a rizs leülepszik a pohár aljára, akkor azt jelenti, hogy igazi rizzsel van dolgunk. Ha feljön a víz tetejére, akkor a rizs műanyagból van. Fontos megjegyezni, hogy a normális rizs esetében is megtörténik, hogy pár szem a víz tetején marad, de ez esetben csupán rossz, léha szemekről beszélhetünk.

2. Tűzpróba

– egy kiskanálban gyújtsunk meg egy gyufával egy kevés rizst. A műanyag rizs hamar elég, vagyis megolvad, és égett műanyag szaga lesz.

3. Mozsár teszt

– zúzzunk össze pár szem rizst egy mozsárban. Az igazi rizs fehér lisztszerű lesz, a hamisított sárgás porrá válik.

4. Penész teszt

– tegyünk egy kevés rizst légmentesen záródó edénybe, és helyezzük meleg helyre. Néhány nap múlva az igazi rizs megpenészedik, a hamis pedig ugyanolyan marad, mint új korában.


Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!