Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy iratkozz fel a hírlevelünkre!

A szubtrópusi vidékről származó gumifa (Crassula) az egyik legnépszerűbb szobanövény. Szinte mindenkinek van, vagy volt már gumifája. Látványos koronájával, dús, gumiszerű leveleivel könnyen otthonunk dísze lehet. Viszont, ha nem gondozzuk megfelelően, könnyen megsínyli, és végül akár el is pusztulhat.

Ismerjük meg jobban a gumifa igényeit, és adjuk meg számára, amire szüksége van, hogy sokáig élvezhessük csodálatos látványát. A helytelen gondozás következtében a törzse megnyúlik, levelei elvékonyodnak, megritkulnak, és esetleg el is hullanak.

A lakásban nem túl könnyű biztosítani számára a szubtrópusi körülményeket, de, ha már kiskorában megfelelően ápoljuk, akkor a kifejlett példány már jobban fog alkalmazkodni az itteni környezethez.

Az első és legnagyobb hiba, amit elkövethetünk, az a nem megfelelő ültetőedény kiválasztása. Ha túl nagy cserepet választunk, akkor a gumifa elkezd gyökérre “gyúrni”, hiszen úgyis van ott elég hely, és óriásira fejleszti a gyökerét. Ez minket külső szemlélőként csak annyiba fog zavarni, hogy míg a gyökerét növeszti, elhanyagolja a föld feletti részt. Vagyis maga a növény elsatnyul. Ennek elkerülése érdekében, válasszunk egy kisebb, és laposabb ültetőedényt.

Nagyon fontos az is, hogy milyen földbe ültetjük. A megfelelő talaj egy rész homok, és egy rész föld keverékéből áll. Az új hajtások megjelenésekor, ha azt vesszük észre, hogy a növény túl nyurga, akkor egyszerűen vágjuk vissza a friss hajtást, és ültessük egy másik cserépbe. Így az anyanövényünk is sokkal bokrosabb, erősebb lesz.

Az öntözéskor vegyük figyelembe, hogy gyakran kell öntözni, de mindig csak egy-egy kevés vizet kapjon. Soha ne legyen száraz a földje! Ha túl nedves a föld, akkor könnyen elrothadnak a gyökerek.

A gumifa ideális mérete 15 cm. Ha túl kicsi, vagy nincs elég ág a gumifánkon, akkor csippentsük vissza 2 levelet a friss hajtásból. Ezzel a módszerrel könnyen megújíthatjuk, és dúsabbá tehetjük. Ha szaporítani szeretnénk a növényt, a lecsípett hajtást állítsuk egy pohár vízbe, nagyon könnyen meg fog gyökerezni.