KezdőlapHobbyHa cicát szeretnél, ezt a 4 fajtát jobb, ha elfelejted - az...

Ha cicát szeretnél, ezt a 4 fajtát jobb, ha elfelejted – az állatorvos elmondja, miért!

-

Még több érdekes történetért iratkozz fel a Twice.hu hírlevelére!

Nem meglepő, ha kiskedvencet szeretnénk, hogy előbb tájékozódunk a lehetőségeink felől, és többé-kevésbé alaposan fontolóra vesszük, mekkora fába vágjuk vele a fejszénket. Vannak, akik inkább a megérzéseikre hallgatnak, és kevésbé tartják fontosnak a faji jellemzőket, de annak érdekében, hogy később ne érjen kellemetlen meglepetés, javasolt a körültekintés.

Hogy megkönnyítse a döntést, egy állatorvos elárulta, melyik az a négy macskafajta, amelyet soha nem fogadna örökbe, és megemlít köztük egy olyan közkedvelt fajtát, amelynek valójában vad a természete.

A doromboló szőrgombócok könnyen elrabolják a szívünket, de a TikTok-on ismertté vált „Ben the Vet” állatszakértő objektív szemlélete észhez téríthet. Okosan mérlegelt, és megosztotta saját gondolatait arról, hogy mely macskákat mellőzne, ha kisállatvásárlásra készülne.

A bengáli macska áll az állatorvos listájának első helyén – Fotó: Freepik

A bengáli fajtával indította a „tiltólistát”, melyekről így vélekedett: „Gyönyörű kinézetű macskák. Gyönyörű bundájuk van. Értem, miért szeretik őket az emberek. De amivel sokan nincsenek tisztában, az az, hogy egy ázsiai leopárdmacskának nevezett vadmacskafajta és a házimacskafajták hibridjei. Tehát viselkedésüket és temperamentumukat tekintve még mindig eléggé vadak” – érvelt a szakértő.

Ben szerint rossz hírük van az állatorvosoknál, mivel agresszívak tudnak lenni a látogatások során.

„Általában félelemből támadnak, de valójában tényleg elég veszélyes lehet a kezelésük” – tette hozzá tapasztalatból Ben. Azt állítja, „nagyon intelligensek. Sok stimulációra van szükségük, és sajnos sok otthon egyszerűen nem megfelelő számukra”.A szavaival élve, nem szeretne egy szfinxet sem csak azért, mert egy pihepuha macskára vágyik, akivel összebújhat.

A szfinx hajlamos a betegségekre – Fotó: Freepik

Ez a fajta a csupaszsága miatt hajlamosabb a betegségekre, kényes a bőre a hidegre és a napsugárzásra, és gyakran sújtják különböző (gombás) bőrbetegségek. Egyébként rendkívül intelligens és ragaszkodó macska, ám a kíváncsisága határtalan, ami miatt számtalanszor kerül bajba.

A következő „problémás faj” a skót fold, mert eléggé beteges fajta.

„A göndör fülük, ami a legjellegzetesebb tulajdonságuk, valójában egy osteochondrodysplasia nevű porcbetegség miatt van. A gond az, hogy ez a hibás porc az összes ízületükben is megtalálható, és ez azt jelenti, hogy általában fiatal korban fájdalmas ízületi gyulladás alakul ki náluk” – fejtette ki az állatorvos.

A skót fold is egy problémás macskafajta – Fotó: Freepik

Egészségügyi problémák miatt a perzsa macskák is a nem-kategóriába tartoznak. Mivel lapos az orruk, légzési gondjaik lehetnek.

„A brachycephalikus kutyafajtákhoz, például a francia bulldoghoz és a mopszhoz hasonlóan vannak olyan tenyésztők, akik kevésbé szélsőséges vonásokkal rendelkező perzsa macskákat próbálnak tenyészteni” annak érdekében, hogy kiküszöböljék a faji hibákat, „de tapasztalatom szerint ők vannak kisebbségben, és összességében az emberek túlságosan is elfogadják az egészségügyi problémákat, amelyekkel ezek a macskák rendelkeznek” – mondta az állatorvos.

Az állatorvos perzsa macskát sem tartana szívesen – Fotó: 123RF

„Láttam már olyan perzsa macskákat, amelyeknek az orra befelé fordult az arcukba, és a szemük az orrukon túlra kidudorodik. Az emberek nem veszik észre, de ugyanolyan nehezen kapnak levegőt, mint egyes lapos arcú kutyafajták, és ennek összességében ugyanazok az okai.

Az orrlyukaik túl kicsik, az orrjáratukban lévő összes csont összezsúfolódik, és gyakran túl hosszú a lágy szájpadlásuk a torkuk hátsó részén. A könnycsatornáik általában nem működnek megfelelően, így az összes ragacsos, sűrű nedv a szemük körül gyűlik össze. A fejük formája és az a tény miatt, hogy ilyen kidülledt szemük van, nagyon hajlamosak az olyan szemproblémákra, mint a szaruhártya-fekély” – részletezi Ben, az állatorvos.

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy iratkozz fel a hírlevelünkre!


Legfrissebb

Hirdetés

Csemegézz

Ez is érdekelhet