KezdőlapHobbyHa így metszed vissza ősszel a rózsákat, meghosszabbíthatod az élettartamukat!

Ha így metszed vissza ősszel a rózsákat, meghosszabbíthatod az élettartamukat!

-

Még több érdekes történetért iratkozz fel a Twice.hu hírlevelére!

A rózsák őszi metszése egy igen fontos művelet, ezért semmiképp se hagyjuk ki. Az alábbiakban néhány olyan fontos tippet mutatunk, melyet érdemes kipróbálni, ha gyönyörűen virágzó rózsákat szeretnénk a következő évben.

Ha nem tudjuk, hogy milyen típusú rózsánk van, akkor sem kell aggódni, hiszen könnyen gondját viselhetjük egy kis odafigyeléssel.

Ebben az esetben, ha a rózsa hosszú szárú, nagyon magas, vagy valamilyen támasztékra van szüksége ahhoz, hogy egyenesen maradjon, akkor nagy valószínűséggel egy futó vagy kúszó rózsáról van szó.

Ha csak egy vastag régi szár maradt meg rajta, amely nagyjából a földön fekszik, akkor óvatosan vágjuk vissza, mert előfordulhat, hogy nem regenerálódik, ha teljesen levágjuk.

Többszárú rózsák esetén vágjunk vissza egy vagy két szárat a régiek közül, amelyik meg van barnulva, a lehető legközelebb a tövéhez.

Ha a következő szezonban a rózsának sok erős szára lesz, de nő rajta virág, akkor valószínű futórózsáról van szó. Ha bőségesen virágoznak a hosszúra nyúló ágak, akkor nagy valószínűséggel szétterülő, a talajhoz közel növő rózsabokrunk van.

Kis rózsák

A nagyon kicsi típusú rózsabokrokat könnyű felismerni, ezért távolítsunk el egy vagy két szárat a talajszinthez lehető legközelebb, vagy a fiatalabb oldalsó szárakat az alján.

Vágjuk vissza a megmaradt szárakat egyharmadra vagy felére. Ha a következő szezonban erőteljes növekszik, és a bőségesen virágzik, akkor valószínűleg hibrid bokrunk van. Ellenkező esetben valószínűbb, hogy rózsánk inkább cserje típusú.

Tavasszal minden rózsabokorra használjunk speciális műtrágyát, a töve körül fedjük le komposzttal vagy trágyával.

Hogyan metsszük vissza a rózsát ősszel?

A következő tippek minden rózsára érvényesek. Az ősz a leginkább a megfelelő időszak a rózsák metszésére.

A metszés nem lehet 5 mm-nél nagyobb a bimbó felett, és a rügytől lefelé kell vágni, hogy a víz ne gyűljön össze a rügyön. Ez minden vágásra vonatkozik, függetlenül attól, hogy eltávolítjuk az elhalt részt, az elhervadt virágot, vagy csak a nyári metszést végezzük.

Mindig tiszta és éles ollót használjunk, mert különben könnyen elfertőződhetnek a szárak, a vastagabb szárhoz használjunk metszőollót vagy fémfűrészt. Vágjuk le a száraz ágat az egészséges zöld részig.

Vágjuk le az elhalt és beteg szárakat, valamint a vékony és egymást keresztező szárakat. A száraknak mindig legyen elegendő helyük, hogy szellőzni tudjanak, kapjanak levegőt, fényt. A már kialakult bokrokon vágjuk vissza azokat a szárakat, amelyek nem virágoznak, és azokat, amelyek nem hoznak új hajtásokat.

Az újonnan ültetett és futó rózsákat mindig metsszük vissza, hogy egészséges, élettel teli hajtásokat hozzanak tavaszra.

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy iratkozz fel a hírlevelünkre!


Legfrissebb

Hirdetés

Csemegézz

Ez is érdekelhet