KezdőlapHobbyHahó, fáj a fülünk – Fülproblémák a házi kedvenceknél

Hahó, fáj a fülünk – Fülproblémák a házi kedvenceknél

-

Még több érdekes történetért iratkozz fel a Twice.hu hírlevelére!

Nem csak az emberek szenvednek a hallószervi betegségektől. Szokásos módon a házi kedvencként tartott kutya és macska is életében legalább egyszer szembesül valamilyen fülbántalommal, ez lehet fertőzés vagy allergia.

A leggyakoribb problémák:

Minden háziállat fülében vannak olyan területek amelyek könnyen befertőződhetnek. Bizonyos kutyafajtáknál, mint amilyen a cocker, az uszkár vagy a tacskó, a hosszú vagy bundás, véredényekkel teli fül okoz problémát.

A következő főbb okok adhatnak problémát:

Fülgyulladás – gyakrabban fordul elő a hosszú és szőrős fülű kutyáknál, mert a nedvesség sokkal könnyebben megmarad a fülön és a baktériumok sokkal könnyebben megtelepszenek rajta. Azok az állatok, amelyek sokat úsznak még könnyebben elkaphatják a fülgyulladást.

Paraziták – a fül és nyak területét lepik el, fájdalommal és erős viszketéssel járnak. Ezek mellett a fülből sötét színű váladék folyik. Az állat gyakran rázza a fejét és sokszor dörgölődzik a földhöz.

Akkor kell nagyon odafigyelni, ha:

– ha a macska vagy kutya sokat rázza a fejét, a földhöz dörgölődzik és nyöszörög
– amikor a fülét akarod megérinteni az állat ideges lesz, visszahúzódik, sőt agresszíven viselkedik
– sötét színű váladék folyik a füléből, ami méghozzá kellemetlen szagú is
– kisebb vérzés fordulhat elő

Otthoni higiénia:

A megelőzés a kulcsszó itt is. Hogy elkerüld a házi kedvenc fülproblémáinak kialakulását, tanúsíts nagy figyelmet a higiéniára. Időnként jó alaposan vizsgáld meg az állat füleit. Gyöngéden nyúlj a föléhez és nézz bele. Ha az állat nem szeretné a kivizsgálást ne erőltesd, kapj egy mások megfelelő alkalmat erre. Általában a macskáknál kényesebb feladat a fül ápolása. Éppen ezért akkor vizsgálgasd meg a macsek füleit ha az komótosan az öledben dorombol. Használj az állatorvos által tanácsolt kenőcsöt ha baj van.

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy iratkozz fel a hírlevelünkre!


Legfrissebb

Ez is érdekelhet