Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy kövesd legújabb Facebook oldalunkat!

A kezünket, fogainkat, arcunkat naponta akár többször is megmossuk, de mi a helyzet más, körülöttünk levő tárgyakkal. Takarítunk eleget? Mennyi időközönként szoktuk például kimosni az ágyneműt, vagy hányszor takarítjuk ki a hűtőt egy hónapban?

mosas

Hogy rend, tisztaság, és higiénikus környezet legyen a lakásunkban, bizonyos időközönként takarítanunk kell. Azonban nem mindegy, hogy hol, hányszor és hogyan takarítunk. Az alábbiakban megtudhatjuk, hogy mi a helyes megoldás arra, hogy mindig tisztaság legyen körülöttünk.

Ágynemű huzat: hetente egyszer le kell cserélni, hiszen számos baktériumot, szennyeződést, port, és elhalt hámsejtet rejt magában.

Paplan: legalább kétszer egy évben alaposan ki kell mosni, vagy tisztíttatni, hiszen ez is nagyon sok szennyeződést gyűjt össze.

Törölközők: minden 3-4. használat után le kell cserélni. Két használat közben pedig alaposan szárítsuk ki, ugyanis a páradús környezet jó talajt biztosít a baktériumok szaporodásához.

Vécécésze: egy héten egyszer tisztítsuk ki.

Konyharuhák: hetente egyszer le kell cserélni őket, mivel ezekben is számtalan baktérium lakik.

Falicsempe: a füdrőszobai és falicsempe fugájába nagyon sok baktérium beül, ezért legalább egy hónapban egyszer alaposan tisztítsuk meg ezeket a felületeket is.

Szőnyeg: hetente egyszer porszívozzunk, és frissítsük fel a szőnyegeket, hiszen kintről nagyon sok koszt behordunk a lakásba.

Kagyló, lefolyó: hetente egyszer tisztítsuk meg, hiszen sok baktérium telepedig meg benne. Öntsünk bele szódabikarbónát, ecetet, és forró vizet, majd hagyjuk állni 15 percig.

Sütő: egy évben legalább kétszer itt is kell végeznünk egy alapos tisztítást.

Hűtőszekrény: bár a hűtőszekrény leolvasztja magát, így ezzel nem kell foglalkoznunk, de három havonta egyszer ki kell törölni ecetes, szódabikarbónás vízzel, hogy megszabaduljunk a kellemetlen szagoktól, baktériumoktól.

Lépcsők: hetente egyszer porszívózzuk le, és töröljük fel, vagy rázzuk le a szőnyeget róla. Mivel naponta többször használjuk itt is rengeteg kosz található.

Matrac: kétszer egy évben alaposan takarítsuk le, poroljuk ki, és szórjunk rá egy kevés szódabikarbónát, majd keféljük le, hogy maradéktalanul megszabaduljunk minden szennyeződéstől.

Edények és serpenyők: havonta érdemes szódabikarbónával átdörzsölni az edényeket kívül-belül, ugyanis így meg tudunk szabadulni a zsíros lerakódástól. Ha halogatjuk, még jobban rá fog égni az edényekre a kosz.

Mosógép: félévente alaposan tisztítsuk ki a belsejét ecettel, és szódabikarbónával, hiszen nagyon sok szennyeződés marad benne a mosások után

Pénztárca, táska: hetente egyszer töröljük át egy nedves törlőkendővel, hiszen sok szennyeződéssel kerül kapcsolatba a nyilvános helyeken, közlekedési eszközökön.

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!