Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy kövesd legújabb Facebook oldalunkat!

Azok, akik szerették a Gyűrűk Ura filmekben megjelenő helyes kis hobbitházakat és azon ábrándoztak, hogy milyen jó lenne a domboldalba beépített lakrészekben, környezetbarát módon élni, hamarosan ezt ki is lehet próbálhatják, hiszen Csokvaományon épül a Dombház Üdülőpark és Öko-turisztikai Központ, amely ötven ilyen házat foglal magában.

1

A házak lényeg, hogy mind környezetkímélő alapanyagokból készülnek, homlokzatuk például kőből van megépítve. A belső terek kialakítása azonban egyénreszabott lesz, de itt is a természetes alapanyagok használatát kell szem előtt tartani. A házak 50 és 80 négyzetméteresek, az energiaigényüket a Napból nyerik.

Annak ellenére, hogy földalatti lakrészekről van szó, a tervezők a fény terjedését úgy oldották meg, hogy a nappaliba felülről behatoló fénysugarak a lakás többi részébe is eljuthassanak. A másik előnye a föld alá épült házaknak, hogy téli energiafogyasztásuk viszonylag csekély mértékű, ahhoz, hogy megfelelő hőmérséklet legyen a szobákban, nem kell sokat fűteni.

2

Csokvaomány azoknak kínál élhetési lehetőséget, akik ki szeretnének lépni a nagyvárosi lét forgatagából és a természethez közeli életet akarják élvezni. A település élelmiszerellátás szempontjából egyébként önellátó, mindenki megtermelheti saját szükséglete szerinti alapanyagokat. A házakat majd nyaralóként is használhatják, akik nem szeretnének, vagy nem tudnak teljesen szakítani korábbi életükkel.

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!