Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy kövesd legújabb Facebook oldalunkat!

Kisokos párna-mosáshoz! Nem mindegy, hogy mivel van töltve a párna!

Minden háztartásban többféle párna van, biztosan neked is van kispárnád, nagypárnád, alvós párnád, díszpárnád, esetleg jóga párnád. Minden párnát időnként alaposan meg kell tisztítani, nem elég csak a külső huzatot kimosni. Attól függően, hogy milyen anyaggal van töltve a párna, más és más fajta mosást igényel.

Elsősorban elkülöníthetünk természetes töltelékkel (tollal, gyapjúval) töltött párnát, növényi párnát (bambusz, eukaliptusz, algák, borsó, kukorica), és szintetikus anyaggal töltött párnát.

Tollal töltött párnák

A természetes anyaggal töltött párnák tölteléke kimosható. A nagyobb párnákból, paplanokból ajánlott kivenni a tölteléket, és beletenni kicsi párnahuzatokba. A kicsi párnákat nyugodtan lehet mosni. Nagyon vigyázz, hogy a töltelék nehogy kiszabaduljon a huzatból, mert eltömíti a mosógépet.

– a párnák mellé tegyél a gépbe 2-3 teniszlabdát vagy speciális mosólabdát, hogy a töltelék ne csomósodjon össze mosás közben;

– alacsony, maximum 30 fokon mosd a párnákat;

– folyékony mosószert használj;

– állítsd többszöri öblítésre a gépet, hogy meg tudjon szabadulni teljes mértékben a mosószertől;

– a centrifugálás is nagyon fontos, így könnyebben ki tudnak száradni a párnák;

– ha szárítód is van, tökéletes, ha nincs akkor mindenképp szabad levegőn, napsütésben, felakasztva szárítsd a párnákat. Szabad levegőn kb. 2 nap alatt szárad ki egy közepes méretű párna.

Szintetikus töltelék

Mielőtt betennéd a gépbe, mindenképp olvasd el, hogy mit ír a termék címkéjén. Ott látni fogod, hogy milyen hőmérsékletet, mosási időt ajánlanak. Ha nincs feltüntetve a párna címkéjén, könnyen meg tudod állapítani, hogy mennyi időre ajánlott betenni a párnát gépbe. Vedd le a huzatot róla, és pár percre tegyél rá egy 1 kg-s tárgyat. Miután levetted a tárgyat, ha a párna visszanyeri eredeti formáját, akkor nyugodtan moshatod a gépben. Ha nem nyeri vissza, akkor inkább a kézi mosás ajánlott.

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!