KezdőlapHobbyHogyan vásároljunk lakást?

Hogyan vásároljunk lakást?

-

Még több érdekes történetért iratkozz fel a Twice.hu hírlevelére!

Amikor lakást szeretnél vásárolni tudnod kell hogyan alkudozz ahhoz, hogy minél nagyobb árengedményt kapj. Ehhez viszont figyelembe kell venned néhány tényezőt, amelyek szóba fognak jönni a tárgyalások során.

1. Légy tisztába a piaci ajánlatokkal

Ahhoz, hogy jól dönts ismerned kell a piac kínálatát. A 2010-es évben csökkentek a lakás árak és éppen ezért azok a személyek akik el akartál adni lakásaikat nem vártak akkora nagy összegeket, mint amennyit valójában kaphattak volna az ingatlanokért. Egy jó kis tárgyalással az eredeti árnál 10 – 15%-al kevesebbért meg lehetett vásárolni a lakásokat. Ha tisztába vagy a piaci árakkal jobban tudsz majd egy alacsonyabb árért lakást vásárolni.

2. Vedd figyelembe a helyet és az építési évet

Egy másik fontos tényező amit ismerned kell, az a helyhez és építkezési évhez kötött árak. Egyes negyedekben, kerületekben a lakások drágábbak, mint máshol. Figyelembe kell venni az építkezési évet is. Minél régebb épült egy épület annál olcsóbban meg lehet vásárolni.3.Találd meg a lakás gyenge pontjait, hogy árleszállítást kaphass

Ha már megtaláltad a lakást, amit meg szeretnél vásárolni, találd meg a gyenge pontjait. Nem csak azért, hogy később tudd hol kell javításokat végezni, hanem azért is hogy ezt felhasználhasd az ár tárgyalásánál. Ahhoz, hogy kevesebbet fizess nézzünk meg néhány tényezőt, amelyet felhasználhatsz a tárgyaláson:

* Kevés parkolóval rendelkező terület
* Nehéz a hozzáférhetőség a közszállítási megállókhoz
* Zöld ővezet, üzletek, szupermarketek, piac, kórház, iskola hiánya vagy távolsága
* Forgalmas út fele néző ablak
* Északi fekvésű lakás
* Nedves falak
* Rossz állapotban levő felületek
* Rossz állapotba levő lépcsőház
* Földszinti vagy utolsó emeleti lakás
* Közköldségeknél levő adósság

Ezek a tényezők komoly árleszállításhoz vezethetnek egy lakás vásárlása esetén.

4. Közvetlenül tárgyalj

Ha közvetlenül vásárolsz egy lakást, abban a szerencsés helyzetben vagy, hogy nem kell egy lakásközvetítőnek közvetítési díjat fizetned.
5. Keress olyan lakástulajdonosokat, akik hamarosan elköltöznek

Ha a tulajdonos hamarosan költözni szeretne nagyobb esélyed van egy alacsonyabb árat kapni. Találhatsz olyan személyeket akik tömbházból magánlakásba költöznek, akik városról vídékre vagy éppen más országba mennek. Ha sietnek ezt felhasználhatod a saját előnyődre.

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy iratkozz fel a hírlevelünkre!


Legfrissebb

Hirdetés

Csemegézz

Ez is érdekelhet