Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy kövesd legújabb Facebook oldalunkat!

A karácsonyi kaktusznak, már csak a neve miatt is illene az ünnepekre kivirágoznia. Mit tehetünk, ha sehogy sem akar virágba borulni kedvenc növényünk karácsonyra?

Fotó: Wikipédia
Fotó: Wikipédia

Eddig nem egyszer jártam úgy, hogy az ajándékba kapott karácsonyi kaktusz szépen virágzott egy darabig, és pont, amikor kellett volna, vagyis karácsonykor, nyoma sem volt a díszes virágoknak.

Ez a Brazíliából származó trópusi növény az őserdők fáinak repedésiben összegyűlő szerves anyagokból táplálkoznak, lakásban tartva nem szeretik a túl száraz levegőt, vagy az ingadozó hőmérsékletet.

Ha kellőképpen odafigyelünk rájuk, meghálálják, és karácsonykor (is) virágba borulnak.

Figyeljünk a vízmennyiségre!

Ha elegendő vizet kap, akkor bizony sokáig csodálhatjuk a rózsaszín, piros vagy fehér virágait. Arra azonban vigyázzunk, hogy a talaj jó vízelvezető legyen, ne álljon meg benne a víz.

Nem igényel nagy meleget

Sokan úgy gondolják, hogy minél melegebb hőmérsékletre vágyik a karácsonyi kaktusz, de nem így van: nappal 16–21°C, éjszaka pedig 13–18°C ideális ennek a kaktuszfélének.

Néha sötétítsünk be

Az ősz beköszöntével az ideális az, ha naponta legalább 12 órán át teljes sötétben tároljuk a növényt.

Trágyázzuk meg

Virágzás idején, kéthetente használhatunk egy kevés erre a célra alkalmas virágtrágyát is. Ha a bimbók már kifejlődtek, már ne mozgassuk a növényt, és tartsuk mindig nedvesen a földjét. Az utolsó virág elnyílásakor költöztessük vissza a hidegbe, hiszen ilyenkor újra kezdődik a növény élete, vagyis a megújuláshoz pihenésre lenne szüksége.

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!